Quantcast
Channel: Siiveniskuja sivupoluilta
Viewing all 90 articles
Browse latest View live

26.-27.5. Kyläpöllösbongaus ja lunnispondeilu Kristiinankaupungissa - Eurasian Scops Owl and Atlantic Puffin in Kristinestad

$
0
0
In the evening of  26th June I made a twitch for calling Eurasian Scops Owl in Kristinestad, Finnish West Coast. On my way there had a quick stop at Merikarvia to see if territorial Grey Wagtails were still around. Yes they were, Grey Wagtail is a scarce breeding bird in Finland and always a delight to see. I rushed on to be on time to check Härkmerifjärden wetlands right before sunset. Unfortunately no Marsh Terns there, just a pair of Garganeys and usual stuff, like Bitterns, 80 Little Gulls and a singing Reed Warbler.

I moved on to Sideby, the spot for owlet, right in time. In these latitudes summer night is merely a dusk, and for such a nocturnal species as Scops Owl there is just a short window of time for calling. The Owlet started at 23.48 and kept on calling for about an hour, giving also brief views in flight when changing singing posts. Amazing bird, and just 3rd record for Finland! Black Grouses were lekking and Nightjars were calling and there was something almost magical in that moment!

It was only couple of hours until sunrise and by lucky chance I joined some friends and got a boat ride to Ljusgrund island, the place to check if there is any arctic migration on the go. It was warm, calm and restful morning, with sunrise at 4.11. As one might have expected, migration was slow with some dozens of Black-throated Divers, small flocks of Dunlins and Temminck's Stints migrating north. A Curlew Sandpiper, pair of Red-necked Phalaropes as well as Garganeys were birds of note, not to forget a singing Blyth's Reed Warbler in the bushes. And then it struck like a lightning - a migrating ATLANTIC PUFFIN flew by to the south! 1st summer bird. Amazing, this was a lifer for my Finnish list! Puffin is a very rare species in Finland and this was just 2nd record this year!!!

Suomen kolmas kyläpöllönen (ehkä vasta toinen, jos kyseessä on sama Lammilta löytynyt yksilö) oli piippaillut Kristiinankaupungin Siipyyssä jo kolmena yönä, joten tilaisuuden koittaessa päätin lähteä kuuntelemaan tämän sympaattisen pöllön Kristiinanpinnaksi.

Matkalla otin pikaisen välipysähdyksen Merikarvialla, jossa äänekäs mutta rauhaton virtavästäräkkipariskunta lenteli koskenniskan puidenlatvoissa. Lieneekö poikue ollut jo maastossa, koska emot varoittelivat kovasti?




Seuraavaksi ajoin suoraan Härkmerifjärdenin rantaan tarkastamaan musta- ja valkosiipitiiratilanteen: 0 yksilöä. Sen sijaan pikkulokkeja saalisteli luhdan yllä 80, naurulokkeja saman verran ja kala/lapintiirojakin useampi kymmenen. Rannassa ruokaili heinätavipari, josta napsahti vuodenpinna ja kaulushaikara puhalteli ruovikossa rytikerttusen säestyksellä.



Härkmerifjärdeniltä ajoin Kiilin ja upean auringonlaskun kautta Siipyyn kylälle, jonne oli jo kerääntynyt parisenkymmentä kyläpöllösfania iltakonsertin toivossa.


Kello 23.48 kyläpöllönen aloitti shownsa piippaamalla viisi kertaa lännen suunnalta. Hieman puolenyön jälkeen se innostui laulamaan aktiivisesti vaihdettuaan laulupaikaksi Siipyyntie 140 viereisen pihan. Lähes täydenkuun valossa tunnelma oli maaginen pöllön piippaillessa vain 10-15m päässä. Lopulta pöllö lennähti vierestä ohi ja näkyi sekä paljain silmin, että kiikarilla kohtalaisesti, lentää räpytellessään suoraviivaisesti pitkän matkan kuunvalossa pellon yllä.


Kuvan kyläpöllönen (vanha nimi kääpiösarvipöllö, vrt ruotsinkielinen nimi "dvärguv") ei ole Siipyystä, vaan Eilatista. Illan aikana kuului myös pari kehrääjää sekä teeren pulinaa. Lisäksi korviini kantautui tieto, jonka mukaan Matti, Paavo ja Nicolas olisivat menossa aamuksi saareen. Koska mainittuun "aamuun" oli aikaa vain tovi, päätin ajaa satamaan ja kysyä, josko veneessä olisi tilaa vielä yhdelle. Olihan siellä, joten hetken päästä kiisimme peilityynellä merellä kohti Suomen ehkä monipuolisinta staijipaikkaa, pitkän saariketjun luoteiskärjessä sijaitsevaa Ljusgrundia.


Tyynen ja korkeapaineisen sään myötä muutto oli verkkaista, kuten tähän vuodenaikaan kuuluu Pohjanlahdella jo ollakin. Joitakin pieniä kuikkaparvia muutti kaukana ulapalla ja hysyjä nousi muutolle metsänreunasta. Heinätavipari, kaksi vesipääskyä, kuovisirri sekä neljä karikukkoa matkasivat pohjoiseen suo- ja lapinsirrien ohella. Kohta Matti skarppasi taivaalta etelään muuttavan ruokkilinnun ja kehotti katsomaan sitä. Sain linnun putkeen sen ollessa vielä taivasta vasten ja ehdin seurata sitä hyvän tovin, kaiketi noin puoli minuttia. Suorassa aurinkoisessa myötävalossa siiven alapinnat olivat tummanharmaat, eikä kyynärsiiven takareunassa ollut valkoista. Lintu oli enemmän musta kuin valkoinen ja eteni rauhattoman tuntuisesti myötätuulessa, eikä ollut rakenteeltaan laisinkaan ruokkimainen pötkylä. Samalta etäisyydeltä ja kauempaakin ruokeilla erottui selvästi vaaleat tai valkoiset siiven alapinnat ja kyynärsiiven valkoinen takareuna loisti auringossa. Matti oli ehtinyt katsoa lintua jo pidempään, joten määritys alkoi loksahtaa kohdalleen: "Norjassa tää olisi..siis miksei tää ole...LUNNI? #&%*## ON SE LUNNI!!!" Yritin tihrustaa tarkasti päänkuvioita ja nokkaa, mutta vaikkei eteäisyyttä lintuun ollut kovin paljon, väreilyä oli kuitenkin hieman, eikä pään ja nokan värityksen yksityiskohdista saanut tolkkua. Tylppä pääpuoli näytti tummalta ja raja valkeaan vatsaan oli jyrkkä. Varmaankin 2kv lintu. Harmillisesti Paavo ja Nicolas eivät ehtineet saada lintua putkeen ennen kuin se katosi näkymättömiin metsän taakse, ehkä nuotituksesta syntyneen väärinkäsityksen vuoksi. Eka viesti piipparissa ei mennyt läpi, mutta tokalla yrittämällä häly pärähti kännykkään. Yritimme myös tavoittaa muita staijareita ja saimmekin kiinni Veikon Siipyyn tornista. Valitettavasti Veikko ei löytänyt lunnia, lieneekö pudonnut välille tai suunnannut ulos merelle? LUNNI - 412. elämänpinnani Suomesta, huimaa! Hieman Paavon ja Nicon fiiliksiä tunnusteltuamme (olivat sangen cooleja molemmat) olimme Matin kanssa yhtä hymyä! Edellisestä spondesta eliksestäni (keisarikotka 23.5.2003 Virolahdella) oli ehtinyt jo kulua tovi. Lunni on marras- joulukuussa staijatessa käväissyt joskus mielessä ja oli epäilemättä korkealla sijalla päättymättömässä toivomuslistassa, mutta lämpimänä toukokuun lopun aamuna sen saaminen putkeen oli täydellinen megaylläri! Ja mikäs sen hienompaa, uskomaton säkä kyllä, sillä alunperin ei edes ollut tarkoitus lähteä saareen staijaamaan!












29.5. Vuoden kolmas seurantapyynti - Ringing at Alkkula, 3rd effort for the season

$
0
0
Akaa, Viiala, Alkkulanlammi N 61° 13.391' E 023° 46.187'
Kevät on kääntynyt kesäksi ja kasvillisuuskin alkaa näyttää sen mukaiselta, rehevyydessä ollaan liki kuukausi viime vuotta edellä. Vuoden kolmas pyyntiaamu oli jälleen kaunis, tyyni ja aurinkoinen, mutta lämpötila auringonnousun aikaan oli vain +5°C. Aurinko nousi tismalleen kello 4.06 ja verkot olivat pyynnissä noin 3.40 - 8.40.

Vegetation flourished and was already surprisingly dense
Linnut olivat mukavasti äänessä ja verkkoilualueella tuntui olevan liikettä. Pyyntitulos jäi kuitenkin vaisuksi, uusia rengastuksia 17kpl ja kontrolleita alueella ennestään rengastetuista linnuista kuusi kpl.

Eurasian Teal is one of the few breeders in the pond
Tänä vuonna vesi on ollut altaassa selvästi edellisiä vuosia korkeammalla. Pesimälinnusto on yksipuolisempi kuin kertaakaan sitten vuonna 2015 alkaneen pyyntijakson. Tavikoiras sentään päivysti aamuvarhain altaalla parin nokikanan ja telkkäpoikueen seurana.

River Warbler, a newly arrived migrant, was active well into the day
Uutena muuttajana oli saapunut viitasirkkalintu, joka raksutti koko aamun lähellä verkkopaikkaa ja piilotteli kuvaamisen kannalta turhan tehokkaasti, kuten tällä lajilla niin usein on päivänvalossa tapana.

Icterine Warbler is a scarce and local breeder here
En käynyt kuuntelemassa, oliko edelliskerralla laulanut kultarinta yhä samassa paikassa. Nyt kuitenkin kultarinta lauloi uudessa paikassa ja välillä näkyi kaksi kultarintaa kinastelemassa keskenään. Kultarinta on ollut harvalukuinen, eikä kuulu Alkkulan SSP:ssä saatuun lajistoon. Yksi lintu pyöri hyvin lähellä verkkopaikkaa, muttei kuitenkaan tullut verkosta. Jospa ensi kerralla?
Redwing, adult female with incubation patch
Punakylkirastas, hautomalaikullinen +2kv naaras. Noin puolella pyydetyistä linnuista oli suuri hautomalaikku, joten pesinnät ovat hyvää vauhtia käynnissä. Viime vuosi oli koko SSP:n historian huonoin mitä lintujen pesimämenestykseen tulee, joten toivotaan tälle kaudelle hyvää pesimätulosta, pitkästä aikaa.
Common Whitetroat, male
Pensaskerttu, koiras, on kädessä yllättävän värikäs lintu. 
The first Blyth's Reed Warbler for the season was trapped
Kauden ensimmäinen viitakerttusrengastus. Lieneekö ollut naaras, sillä vieressä lauloi koiras (ja kauempana toinen) samaan aikaan kun tämä yksilö rengastettiin? Siinä tapauksessa toivotetaan perheonnea!
Legs of Blyth's Reed Warbler, hind claw is clearly two-toned with dark upper parts and yellow sole
Viitakerttusen jalat ovat toisinaan suhteellisen vaaleat, takavarpaan kynsi on selvästi kaksivärinen eli päältä tumma ja alta skarpisti keltainen.
Rengastukset ja kontrollit/Ringed and retrapped birds:

Rautiainen


Dunnock

1

kontr

Satakieli


Thrush Nightingale

3

kontr

Räkättirastas


Fieldfare

4

reng

Punakylkirastas


Redwing

2

reng

Ruokokerttunen


Sedge Warbler

4

2 reng 2 kontr

Viitakerttunen


Blyth's Reed Warbler

1

reng

Pensaskerttu


Common Whitethroat

3

reng

Lehtokerttu


Garden Warbler

3

reng

Talitiainen


Great Tit

1

reng

Pajusirkku


Reed Bunting

1

reng













































Madeira 11.-18.6.2018 - merilintuja ja endeemejä loman siivellä

$
0
0
Strelitzia -plant, the emblem of Madeira, besides Cristiano Ronaldo

Lomamatka Madeiralle tuli Tjäreborgin äkkilähdön myötä pika-aikataululla. Ehdin jotenkuten haalimaan olennaiset retkikohteet retkiraporteista, Observation.org sivulta ym. ja kokoamaan ne Googlen MyMapsiin. Sain myös hyviä vinkkejä kavereilta ja lainaksi Madeiran kartan - erityiskiitokset Jussille! Turun kirjastoista löytyi opas levada -vaellusreiteille ynnä tavanomaiset turistioppaat. Tavoitin viime hetkellä MadeiraWindBirdsin Catarinan sähköpostitse ja sain kaksi retkeä varatuksi etukäteen.

Sites where we visited during our stay

Bunch of the usual travel guides


Madeira on kaukana lännessä etenkin Suomesta katsottuna. Pienessä vastatuulessa lentoaika Funchaliin oli 5h50 minuuttia ja laskeuduimme maanantaina kello 13 paikallista aikaa tanskalaisen Jettimen lennolla. Auton vuokraus Alamo/Guerin vuokraamosta sujui joutuisasti Cristiano Ronaldon lentokentällä (heppu on kotoisin Madeiralta ja tämä ei taatusti jää huomaamatta yhdeltäkään saarella vierailevalta) ja kohta Renault Clio kiidätti meitä kohti Funchalin keskustaa.


Zino's Petrel - Freira - madeiranviistäjä Pterodroma madeira

Olin varannut illaksi opastetun kävelyn Pico do Areeirolle madeiranviistäjiä - Zino's Petrel - kuuntelemaan. Kello 21 WindBirdsin auto kurvasi noutamaan hotellin ovelta Susannan jäädessä lepäilemään. Poimittuamme matkalta kyytiin belgialaisia retkeilijöitä kurvasimme mutkaisen tien päätteeksi Picon parkkipaikalle klo 21.35. Vuoristossa yli 1800m korkeudessa tuuli oli puuskainen, lämpötila hyytävä +8°C ja kylmä sumupilvi peitti ajoittain näkyvyyden lähes kokonaan, tiivistyen vaatteet kastelevaksi tihkuksi. Lämmin pukeutuminen tuli todella tarpeeseen! Hämärtyvässä illassa autiolla parkkipaikalla kaksi miestä puuhasi jotakin pakettiauton luona. "Voitte onnitella itseänne, illan ensimmäinen Zino on havaittu", kertoi Catarina ja esitteli meille tunnetun merilintututkijan Frank Zinon, jonka isä Alec löysi madeiranviistäjän uudelleen vuonna 1969. Valitettavasti ilta oli liian tuulinen viistäjien pyydystämiseksi, joten rengastajien pakkaillessa verkkoseipäitään autoon lähdimme kävelemään kohti pesimäjyrkänteitä otsalamppujen valossa.


Zino löytyy ja katoaa...

Viimeisimmässä kannanarviossa madeiranviistäjän yksilöiden määräksi maailmassa on arvioitu 160 yksilöä (BirdLife International 2018 IUCN Red List for birds) ja se on eräs harvinaisimmista Euroopan Unionin alueen pesimälinnuista. Ensimmäisen yksilön taltioi vuonna 1903 saksalaissyntyinen katolinen pappi Ernst Johann Schmitz, jolle tuotiin Santo Antonion lähistöltä pyydystetty yksilö. Schmitz piti lintua kuitenkin Fea's Petrelinä, joita hän oli jo aiemmin pyydystänyt läheiseltä Bugion saarelta. Vuonna 1934 australialaissyntyinen amatööriorni ja tunnettu splittaaja Gregory Mathews kuvasi linnun tieteelle uutena alalajina, Pterodroma mollis madeira ja 1950 -luvun lopulla sen uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon.

... ja löytyy uudelleen

Vuosina 1967 - 1968 Alec ja Frank Zino etsivät lajia sopivilta pesimäpaikoilta Curral das Freirasin - Nunnien Laakson - yläpuolisilta jyrkänteiltä, tuloksetta. Seuraavana vuonna he päättivät soittaa lähisukuisen Fean laulua paikallisille paimenille, pääteltyään että Zinon äänen täytyi olla samankaltainen. Lukuisien tuloksettomien haastattelujen jälkeen he löysivät viimein Lucas - nimisen paimenen, jolle ääni oli tuttu. Lucasin mielestä ääni oli vuorille menehtyneiden paimenten levottomien sielujen vaikerrusta. Seuraavana yönä Lucas opasti Zinot täsmälleen oikealle paikalle Pico do Areeiron polun varrella - pimeydestä kaikunut vaikerrus osoitti, että Zino ei ollutkaan kuollut sukupuuttoon ja he olivat nyt löytäneet lajin pesimäpaikan!

Madeiran street art at Fuchal, with Zino's Petrel
Taivalsimme puolisen tuntia jyrkkää polkua vuoroin ylös ja vuoroin alas, otsalamppujen valaistessa tietä, milloin varoen askeleita irtonaisten kivien seassa, milloin kumarrellen ettei pää olisi osunut yläpuolelle kaartuviin seinämiin. Viimein saavuimme perille polun kapeimpaan kohtaan, jossa ohuiden teräsvaijerien takana oli molemmin puolin pystysuora jyrkänne. Alhaalla pimeydessä kiiluivat Curral das Freirasin valot kaukaisuudessa. Catarina kertoi yhtä ja toista mielenkiintoista maderainviistäjistä. Toinen emolinnuista hautoo aina kolme vuorokautta kerrallaan toisen viettäessä tämän ajan merellä ruokaillen ja sitten linnut vaihtavat osia. Tämän vuoksi emot saapuvat pesille harvakseltaan ja ääntelevät vain kerran ennen kuin sujahtavat pesimäluolaansa. Laji tulee sukukypsäksi vasta kuudentena elinvuotenaan ja nuoret yksilöt viettävät ensimmäiset elinvuotensa merellä käymättä ollenkaan maissa. Sen sijaan neljä - viisivuotiaat, esiaikuiset linnut, saapuvat pesäpaikoille ja kiertelevät jyrkänteitä sopivia pesimäpaikkoja katsastaen ja kaihoisasti äännellen. Juuri näitä lintuja toivoimme kuulevamme. Emolinnut lähtevät muutolle syyskuun alussa ja kunnon putkisieraimisten tapaan jättävät poikasen yksin pesään noin kuukaudeksi ja tänä aikana, keräämänsä vararavinnon turvin, poikanen kasvattaa sulat jättääkseen pesän lokakuun alussa. Varsinaisia lastenhoitajia! Nimen Freira - nunna - laji on saaanut alapuolisen laakson nunnien valko-harmaata asua muistuttavasta värityksestään.

Catarina vilkaisi kelloa 22.25 - "Zino's are late tonight, sometimes they start already around 21.30.." Juuri silloin kuului kaukaa alapuoleltamme moniosainen narina - "Manx" totesi Catarina välittömästi ja tosiaankin, pikkuliitäjän kaakatusta kantautui alapuolisesta laaksosta. Vaikka laji oli ennestään tuttu, äänipinna oli mielenkiintoinen uusi kokemus. Lisää odottelua, kunnes noin klo 23 kuului ensimmäinen vaikertava huuto pimeydestä. Taivas oli nyt seljennyt, tuuli rauhoittunut ja kasvavan kuun esimmäinen kapea sirppi näkyi sysimustalla yötaivaalla tähtien ympäröimänä. Kuuntelimme vielä reilun tunnin Zinojen vaikerrusta lintujen lentäessä välillä niin läheltä, että siipien suhina kuului ja toisinaan lintu erottui tummana hahmona tähtitaivasta vasten! Catarinan arvion mukaan lintuja oli 7 - 10 yksilöä, vaikka määrän arvioiminen äänten perusteella on hankalaa. Tyytyväisinä palasimme autolle ja takaisin hotellille saavuimme puoli yhdeltä.

Zinon mystisiä ääniä voi kuunnella tästä sekä tästä linkistä (xeno-canto).


Seuraavana päivänä lähdimme Susannan kanssa katsomaan, miltä Areeiro näyttäisi päivänvalossa. Matkalla näkyi runsaasti kanarianhemppoja, madeiranhippiäisiä, mustapääkerttuja, mustarastaita sekä madeiranpeippoja. Harvinaisin lienee kuitenkin ollut aktiivisesti laulanut vihervarpunen. Areeiron parkkipaikalla lauloi kanariankirvinen ja madeirankiitäjiä lenteli sinitaivaalla.

Madeiran Chaffinch, male
Common Chaffinch, male, for comparison

Madeira ei ole varsinainen lintuparatiisi, sillä saaren pesimälajistoon kuuluu vain nelisenkymmentä lajia. Eräs runsaimmista on paikallinen peippo eli madeiranpeippo, "Atlantic Chaffinch"Fringilla coelebs maderensis. Koiras on värikäs ja eroaa selvästi mannereurooppalaisista peipoista, muistuttaen huomattavasti enemmän sekä Kanarialla, että Pohjois-Afrikassa esiintyviä sukulaisiaan. Laulu sentään muistuttaa varsin paljon kotimaista peippoa. Yllä vertailuksi kuvapari, jossa ensinnä madeiranpeippo ja alla kotimainen versio. Suurimmat erot ovat pään kuvioinnissa sekä selän ja alapuolen värityksessä ja pyrstösulkien kuvioinnissa. Lisää madeiranpeippoja alla.




Madeiran Chaffinch, female
Madeiranhippiäinen Madeira FirecrestRegulus madeirensis on saarella monin paikoin yleinen. Lajia pidettiin pitkään tulipäähippiäisen alalajina, mutta se eroaa tästä paitsi ulkonäkönsä ja ääntensä puolesta, myös geneettisesti. Laji on yksi neljästä Madeiralle endeemistä lintulajista. Laji oli kuvaamisen kannalta haastava, sillä enimmäkseen linnut pysyttelivät korkealla lehvästössä ja kuvan lintu taasen piilotteli umpivarjoisassa paikassa - kuva on otettu käsivaralta 1/160sek suljinajalla.

Madeiran Firecrest at Balchoes
Patikoimme vuoristossa huikeita maisemia ihastellen noin tunnin, mutta käännyimme takaisin jo hyvän matkaa ennen Ruivoa. Iltapäivällä oli luvassa merilinturetki Machicosta alkaen, joten nautittuamme hyvän lounaan Areeiron ravintolassa lähdimme ajamaan vuoristoteitä itään.

Meriretkellä

Viikon aikana ei järjestetty varsinaisia merilinturetkiä chummauksineen, mutta olimme varanneet paikat iltapäivän merilintu- ja valassafariin Machicon edustalle. Catharina oli vakuutellut, että mahdollisuudet tavallismpien merilintujen näkemiseen olisivat kohtuulliset. 12 -paikkainen RIB -vene Oceanodroma oli viimeistä jakkaraa myöten täynnä kun kurvasimme merelle odotukset korkealla. Keli oli turistillinen; Vain pieni tuulenvire, kaunista ja aurinkoista ja aallokkoakin vain nimeksi.



Desertaksenviistäjä eliksiin

Aloitimme kierroksen ajamalla suhteellisen lähellä rantaa länteen kohti Ponta do Lourencoa, selvästikin delfiinejä etsien. Huutoäänestyksen perusteella enemmistö retkeläisistä oli kiinnostuneempia linnuista kuin selkärankaisista, joten kohta suuntasimme ulommas merelle. Makaronesianliitäjä oli täällä yleinen ja heti alkumatkasta näkyi useita lintuja lähellä ja kauempana. Eikä aikaakaan, kun Susanna huomasi määrätietoisesti kohti lentävän pienemmän merilinnun: "Desertas Petrel" kuului Catharinan huuto ja saimme ihailla kohtalaisen läheltä ohilennon suorittanutta lintua. Kiikarillakin erottuivat tukeva nokka sekä tummat siivenaluset. "Desertaksenviistäjä" - Desertas Petrel - pesii ainoastaan Desertas -saarten eteläisimmällä saarella, Bugiolla ja sen parimääräksi on arvioitu ainoastaan 160 - 180 paria maailmassa. Suunnattomasta harvinaisuudestaan huolimatta laji on jäänyt paitsioon madeiranviistäjän varjossa, mikä varmaankin johtuu siitä, että sitä on perinteisesti pidetty kapverdenviistäjän alalajina. Nämä kolme lajia ovat eronneet omiksi linjoikseen evoluution mittapuussa äskettäin, vain noin 40.000 vuotta sitten. Tutkimusten mukaan madeiranviistäjä on ollut kaikkien kolmen kantaisä. Desertaksenviistäjän ja kapverdenviistäjän erot ovat vähäisiä, eikä niitä voi käytännössä määrittää maastossa. Lajien välillä on paitsi molekyylibiologisia eroja, myös eroja nokan rakenteessa, sekä äänissä. Kapverdenviistäjä on paikkalintu, joka pesii talvella, marraskuusta toukokuulle, ja viettää myös kesäkuukaudet Kap Verden lähivesillä. Desertaksenviistäjä on pitkänmatkan muuttolintu, joka pesii Bugiolla kesällä, noin kesäkuusta joulukuulle ja muuttaa talveksi kauas aina eteläisen Atlanttin vesille. Kummankin lajin pesäpaikkauskollisuus, pesinnän ajoittumisen erot sekä ajallisesti ja alueellisesti eroavat ruokailu- ja talvehtimisalueet antavat lisäpontta desertaksenviistäjän lajistatukselle ja sitä pidetäänkin nyt yleisesti omana lajinaan. Asiaa on seikkaperäisesti perusteltu esimerkiksi tässä tutkimuksessa.

Desertas Petrel at sea - a heavy crop

Desertas Petrel (another bird)

Retken aikana näkyi seitsemän desertaksenviistäjää aivan kohtuullisissa olosuhteissa ja jokunen kaukainen kuvadokumenttikin syntyi.

Manx Shearwater

Pikkuliitäjä - Manx Shearwater - Puffinus puffinus on makaronesianliitäjän ohella yleisin liitäjä Madeiran vesillä ja meriretken aikana havaitsimme niitä kymmenkunta yksilöä. Laji pesii Madeiran laaksoissa alempana kuin madeiranviistäjät. Tämän lajin kohdalla splitit ovat jo vanha juttu, baleaarienliitäjän ollessa nykyään metsäpalojen vuoksi erittäin uhanalainen ja idänpikkuliitäjän esiintyessä runsaana Mustallamerellä ja itäisellä Välimerellä.

Bulwer's Petrel
Eräs odotuslistalla ollut laji oli tyrskyliitäjä - Bulwer's Petrel - Bulweria bulwerii - joka kuvattiin ensimmäisen kerran lajiksi juuri Madeiralta, vuonna 1828. Oikeastaan näin jo yhden aamulla suoraan hotellilta merelle, mutta nyt nimme tämän liitäjien ja keijulintujen välimuodon lähietäisyydeltä. Laji on helppo tunnistaa omintakeisesta lentotyylistään sekä koon, muodon ja värityksen perusteella.

Cory's Shearwater

Makaronesianliitäjä - Calonectris borealis- on yleisin liitäjälaji Madeiran vesillä ja näitä lintuja näimme meriretkellä kymmenittäin. Yksi nähtiin erityisen läheltä, kun vapautimme hoidossa olleen, kuntoutuneen linnun takaisin merelle. Tämä aikanaan keltanaokkaliitäjänä tunnettu laji on nykyään jaettu kolmeksi lajiksi, joista välimerenliitäjä - Calonectris diomedea - pesii nimensä mukaisesti Välimerellä ja kapverdenliitäjänä tunnettu Calonectris edwardsii yllättäen Kap Verden saarilla.


Cory's Shearwater close-up
Common Waxbill
Vahanokat - Estrilda astrild - häärivät retkeltä palatessamme parkkipaikan vierellä. Tämä alunperin afrikkalainen peippolintu on onnistunut muodostamaan pysyvän populaation myös Madeiralle ja kuuluu siis plastic fantastic -sarjaan eli pesimäkanta on syntynyt karanneista häkkilinnuista.

Jardim Botanico

Jardim botanico, Funchal

Monarch butterfly

Madeiran lukuisista puutarhoista ja kasvitieteellisistä kokoelmista turistien suosiossa on Jardim Botanico, jonne oli lyhyt matka hotelliltamme - suunnilleen vain tietä Rua des Difficuldades ylös puukelkkoja väistellen ja perillä oltiin! Lintupaikkana se ei kuitenkaan ollut kummoinen, mutta peruslajisto kanarianhempoista ja madeiranhippiäisistä alkaen näkyi täälläkin. Luontofilmeistä tuttu uuden mantereen vaeltaja, monarkkiperhonen, taitaa nykyään lisääntyä myös Madeiralla.

Lugar del Baixo

Tämä kohde mainitaan poikkeuksetta kaikissa Madeiran linturetkiraporteissa, vaikka kyseessä on mitättömän kokoinen lätäkkö muhkean ruovikon kera valtatien varrella. Muuttoaikoina täältä voi löytää melkeinpä mitä hyvänsä, mutta pesimäkaudella tarjonta on vaatimaton. Nokikanan ja liejukanojen lisäksi lutakossa oli tällä kertaa myös varsin mielenkiintoisen näköinen em. risteymä.Viereisen kivikkorannan yllä lenteli  kalatiiroja sekä pari vanhaa ruusutiiraa.

A "Coothen", hybrid Coot x Moorhen
Ponta do Garajau

Madeiran Kestrel

Pallid Swift

Cristo del Rei
Path from Cristo del Rei down to cliffs with breeding Cory's Shearwaters and Band-rumped Storm Petrels
Scene from Ponta do Garjau towards Funchal at dusk

Kävimme Pontalla parina iltana, paikalla on kohtuullinen ravintola sekä kabiinihissi alas uimarannalle. Paikalla on myös valtava Jeesus -patsas, jopa isompi kuin Christiano Ronaldon vastaava. Emme kuitenkaan tulleet ihailemaan patsasta tai maisemia, vaan illan hämärtyessä kävelimme patsaalta alas mutkittelevan, katuvaloilla valaistun polun alas jyrkänteen laidalle. Madeiran- ja vaaleakiitäjät sekä madeirantuulihaukka lentelivät yläpuolella ja kanariankirvinen oli hyvin kuvattavissa. Illan pimennyttyä alkoi mieleenpainuva konsertti, kun kymmenet Cory's Shearwaterit suihkivat katuvaloissa pesäluolliin hoilaten huvittavaa, nenäsointista "Au-a-aauva" -mantraansa. Jokaisen Suomessa pöllöretkistä viehättyneen kannattaa ehdottomasti käydä kuuntelemassa näitä pimeyden seireenejä! Katuvaloissa saalisteli myös paikallinen tornipöllö alalajia Tyto alba schmitzi. Eikä aikaankaan, kun pimeydestä alkoi kuulua keijuille tyypillistä narisevaa ääntä, madeirankeijujen - Band-rumped Storm Petrel - Hydrobates castro - saapuessa pesäkoloilleen. Illan aikana kuulimme vähintään viisi madeirankeijua ja todennäköisesti vielä monta muutakin ääntä, jotka kuuluivat tälle lajille.

Jos alussa mainitut viistäjät ovat taksonomisesti kryptinen soppa, madeirankeiju on tässä omaa luokkaansa. Nyt kuulemamme linnut ovat siis äänen loppuvinkaisun ja ajankohdan perusteella kesällä pesivää populaatiota, josta käytetään yhä nimeä castro. On myös esitetty, että Madeiralla talvella pesivä, ulkonäöltään identtinen mutta geneettisesti ja äänten puolesta eroava populaatio olisi oma lajinsa, granti. Lisäksi lajin status on jo myönnetty Azoreilla pesivälle muodolle monteiroi ja sitä on ehdettu Kap Verdellä pesivälle muodolle jabejabe. Näyttää siltä, että yö- ja meriretket ovat siis suosiossa tulevaisuudessakin :)

Sao Vicente

Trocaz Pigeon

Roseate Tern

Roseate Tern, adult
Roseate Terns, adult and juvenile

Kaupungin jokisuulla lepäili pieni parvi kalatiiroja ja joukossa oli myös kaksi aikuista ja nuori ruusutiira. Lisäksi juuri ennen kaupunkia kalliojyrkänteen laakeripuissa istui neljä madeirankyyhkyäColumba trocaz. Laji on yksi Madeiran endeemeistä ja esiintyy vielä jäljellä olevissa laakeripuumetsissä kautta koko saaren. Kannan kooksi on arvioitu vähintään 10.000 lisääntyvää yksilöä.




Porto Moniz


Seawatching platform at Porto Moniz

Kaupunki sijaitsee aivan Madeiran luoteiskärjessä ja on kuulu merivesialtaistaan. Se on myös Madeiran tunnetuin merilintupaikka ja nykyään rannalle on tehty tasanteita, joista voi katsella merelle esteettä. Rannan opastauluissa on esitelty kaikki saarella pesivät merilintulajit ja joitakin vierailjoitakin. Kaupungissa on hyviä ravintoloita sekä myös useita hotelleja, joiden huoneista voi omalta parvekkeelta staijata suoraan merelle. Yhden iltapäivän havainnoinnilla näkyi Cory's 366, pikkuliitäjä 138, tyrskyliitäjä 3 ja pikkukuovi. Paikallista lajistoa lisäksi esimerkiksi hiirihaukkaButeo buteo harterti. Valitettavasti paikallinen liitäjälaji Barolo Shearwater Puffinus baroli jäi ensi kertaan, vaikka sen olisi hyvinkin voinut täältä nähdä.

Ponta da Sao Lourenco



Atlantic Canary


Atlantic Canary
Bertheloth's Pipit, adult
Bertheloth's Pipit, adult
Bertheloth's Pipit, adult in very worn plumage
Bertheloth's Pipit, juvenile in fresh plumage

Bertheloth's Pipit, juvenile in fresh plumage

Bertheloth's Pipit, juvenile in fresh plumage
Yellow-legged Gull
Yellow-legged Gull
Yellow-legged Gull
Not all Rock Doves in Madeira are domesticated
Vaelsimme Susannan kanssa kolmen kilometrin mittaisen polun aivan niemen kärkeen saakka. Puuskittainen tuuli oli välillä niin voimakasta, että oli pakko istahtaa maahan kun eteneminen ei onnistunut. Onneksi suurin osa reitistä ja päässä sijannut puistonvartijan talo olivat tuulensuojassa. Retken ainoat kalliovarpuset näkyivät täällä ja nuoria ja aikuisia kanariankirvisiä sekä kanarianhemppoja pääsi kuvaamaan läheltä. Myös etelänharmaalokit Larus michahellis atlantis olivat yleisiä, sillä eräs saaren suurimmista pesimäkolonioista sijaitsee tässä niemessä. KalliokyyhkytColumba livia muistuttivat täällä villejä ja vapaita, mutta saattoivat toki olla pulujakin.

Spanish Sparrow is plastic in Madeira

Spectacled Warlber of local subspecies, ssp. orbitalis
Lähistöllä näimme myös pensasvarpusen Passer hispaniolensis (laji ei ole täällä luonnonvarainen) ja pikkupensaskertun Sylvia conspicillata orbitalis.


Myös aivan Funchalin keskustan tuntumassa näkyi yksi madeirankyyhky.



Madeiran Wall LizzardLacerta dugesii on yleinen kaikkialla, kivikkoisten polkujen varsilta ravintolan terasseille. Se on myös varsin utelias otus ja todistettavasti hyppää ainakin 20cm muurilta tuolin käsinojalle :)












1
punapyy
Red-legged Partridge


Alectoris rufaC










2
kalliokyyhky
Rock Dove


Columba livia
3
madeirankyyhky
Madeira Laurel Pigeon


Columba trocaz
4
turkinkyyhky
Eurasian Collared Dove


Streptopelia decaoctoC










5
madeirankiitäjä
Plain Swift


Apus unicolor
6
vaaleakiitäjä
Pallid Swift


Apus pallidus brehmorum










7
liejukana
Common Moorhen


Gallinula chloropus
8
nokikana
Common Coot


Fulica atra










9
madeirankeiju
Band-rumped Storm Petrel


Hydrobates castro










10
desertaksenviistäjä
Desertas Petrel


Pterodroma deserta
11
madeiranviistäjä
Zino's Petrel


Pterodroma madeira
12
makaronesianliitäjä
Cory's Shearwater


Calonectris borealis
13
pikkuliitäjä
Manx Shearwater


Puffinus puffinus
14
tyrskyliitäjä
Bulwer's Petrel


Bulweria bulwerii










15
harmaahaikara
Grey Heron


Ardea cinerea
16
silkkihaikara
Little Egret


Egretta garzetta










17
tylli
Common Ringed Plover


Charadrius hiaticula










18
pikkukuovi
Whimbrel


Numenius phaeopus
19
karikukko
Ruddy Turnstone


Arenaria interpres
20
suosirri
Dunlin


Calidris alpina










21
etelänharmaalokki
Yellow-legged Gull
Atlantic Yellow-legged Gull
Larus michahellis atlantis
22
ruusutiira
Roseate Tern


Sterna dougallii
23
kalatiira
Common Tern


Sterna hirundo










24
varpushaukka
Eurasian Sparrowhawk


Accipiter nisus granti
25
hiirihaukka
Eurasian Buzzard


Buteo buteo buteo










26
tornipöllö
Common Barn Owl


Tyto alba schmitzi










27
tuulihaukka
Common Kestrel


Falco tinnunculus canariensis










28
vahanokka
Common Waxbill


Estrilda astrildC










29
pensasvarpunen
Spanish Sparrow


Passer hispaniolensisC










30
kanariankirvinen
Berthelot's Pipit


Anthus berthelotii madeirensis
31
virtavästäräkki
Grey Wagtail


Motacilla cinerea schmitzi
32
västäräkki
White Wagtail


Motacilla alba










33
peippo
Common Chaffinch
Madeiran Chaffinch
Fringilla coelebs maderensis
34
tikli
European Goldfinch


Carduelis carduelis parva
35
kanarianhemppo
Atlantic Canary


Serinus canaria
36
vihervarpunen
Eurasian Siskin


Spinus spinus










37
haarapääsky
Barn Swallow


Hirundo rustica










38
mustapääkerttu
Eurasian Blackcap


Sylvia atricapilla heineken
39
pikkupensaskerttu
Spectacled Warbler


Sylvia conspicillata orbitalis










40
madeiranhippiäinen
Madeira Firecrest


Regulus madeirensis










41
punarinta
European Robin


Erithacus rubecula










42
mustarastas
Eurasian Blackbird


Turdus merula cabrerae
























19.7.2018 seurantapyyntiä Alkkulassa

$
0
0
Akaa, Viiala, Alkkulanlammi N 61° 13.391' E 023° 46.187'

Kausi on jo edennyt kahdeksanteen, eli E -jakson pyyntikertaan. Niin se kesä vain etenee, enää neljä pyyntijaksoa jäljellä, joista viimeinen ulottuu hyvän matkaa syyskuun alkuun. 



Kasvillisuus rehotti entisen jätevedenpuhdistamon ravinnepommin ja kasvihuonemaisten sääolojen jäljiltä valtoimenaan. Trooppisesta yöstä ei kuitenkaan ollut tietoa, sillä lämpötila vaihteli kello 3.20 - 5.45 välillä +14 ja +11 asteen välillä. Pyynnin päättyessä klo 9 lämpöä olikin sitten jo noin 25 C.




Alkukaudesta rengastusalueella lauleli usempikin viitakerttunen ja kauden ensimmäinen nuori lintu sai renkaan.





Tiltaltteja on laulanut aivan rengastusalueen lähistöllä koko kesän ja nuori yksilö eksyi verkkoon aamulla.




Kultarinta on sinänsä tyypillinen SSP -laji, mutta sisämaassa harvalukuinen. Kuvan aikuinen lintu oli ensimmäinen Alkkulassa renkaan jalkaansa saanut yksilö. Toivottavasti jälkikasvu seuraa ensi kerralla esimerkkiä.


Altaan eteläreunassa on järviruokojen ja osmankäämin seassa jonkinverran avointa lietettä ja töyhtöhyyppä on nähtävästi pesinyt alueella. Koska pesintä on näin myöhäinen, kyseessä voi olla uusintapesijä, joka on siirtynyt alueelle jostakin lähiseudun pellolta ensimmäisen pesinnän tuhouduttua? Emolinnut nousivat varoittelemaan kertaalleen jokaisen verkkokierroksen aikana, mutta rauhoittuvat nopeasti uhkaavan rengastajan loitottua.


Naaraspeippo oli äkännyt suuremmanpuoleisen saaliin, silmäkiitäjän toukan. Se yritti muutaman minuutin käännellä toukkaa sinne tänne ja lopulta lähti lentoon saaliinsa kanssa. Vain parinkymmenen metrin jälkeen peipon oli pakko luovuttaa ja ylisuuri taakka putosi radanvarren pensaikkoon.


Pyynnin jälkeen oli hetki aikaa puutarhatöille. Katkaisin keskiaasialaisilta vierailta tylysti latvukset, toivottavasti vielä ei ollut liian myöhä estää siementen kehittyminen. Viime vuonna jättiputkia ei alueella ollut, mutta maaperän siemenpankki taitaa olla ehtymätön. Ainakin toistaiseksi tilanne kuitenkin on hallinnassa tämän haitallisen vieraslajin osalta.




Naakkoja riittää nyt keskikesällä lähiseudun maanviljelyksillä. Laji nauttii rauhoituksesta luonnonsuojelulain nojalla vielä reilun viikon päivät ja siirtyy 1.8. lukien metsästyslain muutoksella rauhoittamattomien eläinten joukkoon. Nähtäväksi jää, millaisia vaikutuksia tällä on lajin kannankehitykseen pitkällä aikavälillä. Tietäen naakan nokkeluuden ja oppimiskyvyt, kovin suuria saaliita pyynnin tuloksena tuskin on luvassa. Vain yltäkylläisesti saatavilla olevan ravinnon rajoittamisella lienee muutoksia naakkakantaan. Tämä on jo osin toteutunutkin kaatopaikkajätteen käsittelyä koskevien uusien säädösten myötä.


Käsitellyt linnut:

Punarinta
6
5 reng, 1 kontr
Laulurastas
3
reng
Kultarinta
1
reng
Ruokokerttunen
13
10 reng, 3 kontr
Viitakerttunen
1
1kv reng
Lehtokerttu
2
reng
Mustapääkerttu
7
reng
Tiltaltti
1
reng
Pajulintu
9
reng
Sinitiainen
3
2 reng, 1 kontr
Talitiainen
2
1 reng, 1 kontr
Pajusirkku
3
2 reng, 1 kontr

Kalatiiroja ja SSP -pyyntiä

$
0
0


Sisämaassa pääsee harvoin kokemaan kovin poikkeuksellisia lintumaailman ilmiöitä. Sellainen on nyt ollut tarjolla heinäkuun lopulta alkaen, kun Vesilahden Kirkkolahdella on ollut - ja on edelleen - epätavallisen suuria kalatiirakerääntymiä. Poikkeuksellisen kuuma kesä lienee selittävä tekijä suurten tiirakerääntymien takana. Pitkään jatkunut hellejakso, tähän mennessä jo yli 50 hellepäivää, on heikentänyt selkävesien vedenlaatua ja lämmittänyt vettä niin, että viime viikoina on uutisoitu kalojen joukkokuolemista monin paikoin. Esimerkiksi Aamulehti kirjoitti 5.8.2018 tuhansista kuolleista pikkukaloista Pyhäjärven Vakkalanselällä, Vesilahdella. Toisaalta samaan aikaan kalatiirojen pesinnät ovat onnistuneet erinomaisesti. Yksistään Lempäälän Ahtialanjärvellä on vertaansa vailla olevien kunnostus- ja hoitotoimien ansioista pesinyt kuluvana vuonna peräti 140 paria kalatiiroja tekokarien turvin, vailla harmalokkien ja varisten predaatiota sekä säännöstelystä johtuvan vedenpinnannousun tuhoja. Nämä kaikki yhdessä ovat saaneet suuren joukon kalatiiroja kerääntymään kala-apajille.
 

Lisäksi myös Kirkkolahden lietteet ovat olleet varsin laajat, kyseessä on ilmiö jossa lahoavista kasveista muodostuva metaanikaasu pullistaa järvenpohjan ylös pintaan, synnyttäen samalla linnuille suotuisan lepäily- ja ruokailulietteen.





Kirkkolahdelta ilmoitettuja kalatiiramääriä:

päivä
yksilömäärä
28-07
161
30-07
532
04-08
570
05-08
770
06-08
950
07-08
600
08-08
680













Tiiraliikennettä on alituisesti sekä Kirkkolahden suuntaan, että takaisin selkävesille. Linnut tulevat niin salmea pitkin Sakaselältä, kuin suoraan lännestä yli Korpiniemen peltojen Alhonselältä, sekä luoteesta Laukonselältä. Lisäksi paikalle kerääntyy kala- ja naurulokkeja, suo-, lapin- ja kuovisirrejä, suokukkoja, töyhtöhyyppiä, tyllejä ja vikloja. Harvinaisempaa lajistoa edustavat nuori mustatiira, kolme lapintiiraa, kaksi räyskää, karikukko sekä pulmussirri. Saa nähdä, jatkuuko ilmiö vielä lähipäivinäkin.

7.8. kävin aamutuimaan pitämässä Alkkulan seurantapyyntijakson nro. 10. Toden totta, vain kaksi pyyntikertaa on jäljellä ja kausi on taas syksyn myötä paketissa! Aamu oli kaunis, puolipilvinen ja tyyni ja +13C tuntui helteiden ja trooppisten öiden jälkeen viileältä.



Vielä auringonnousun aikaan oli yllättävän hiljaista, mutta onneksi pian vilkastui. Päivän saldo 49 käsiteltyä lintua oli toki verkkomäärään (tasan 100m) sekä paikan luonteeseen nähden kelpo tulos. Mikä parasta, noin 90% linnuista oli nuoria yksilöitä, eli pesinnät ovat sujuneet hyvin.


Päivän laji oli punarinta, yhteensä 13 nuorta lintua tuli verkosta.





Nuori vihervarpunen sekä aikuinen tiklinaaras olivat aamun väriläiskiä.



Juhlapukuinen kuovisirri vietti koko aamun altaan reunamilla ja kivillä.








Ainakin kookkaille vaeltajaperhosille kesä on ollut suotuisa ja Suomessa kasvaneen sukupolven yksilöt olivat parhaassa väriloistossaan.

Aamun rengastukset

Rautiainen
2
reng
Punarinta
13
12 1kv reng, 1 1kv kontr
Laulurastas
2
1kv reng
Punakylkirastas
3
reng
Ruokokerttunen
3
1kv reng
Hernekerttu
3
1kv reng
Lehtokerttu
6
reng
Pajulintu
8
reng
Kirjosieppo
1
k 1kv reng
Talitiainen
3
1kv reng
Tikli
1
n +1kv reng
Vihervarpunen
4
1kv reng






8.8. pikakäynnillä Taralla näkyi jo viisi nuorta selkälokkia sekä yksi 2kv heuglini.

14.-17.10. Pikavisiitillä Säpissä - An all too brief visit to Säppi B.O.

$
0
0


Kohti Säpin ihmesaarta, toiveissa eksyneet vierailijat kaikista ilmansuunnista!


Vaihtopäivä, lähtijät valmiina Kruununmöljässä.


Perillä saaressa, kirkkaassa ja kesäisessä säässä - Kruunupyyssä mitattiin tänään vuodenajan uusi lämpöennätys, 20.9C.


Hippäistytön jakaus vinossa - a bad hair day


Viimeiset sinisuohaukat matkaavat etelään, tämä nuorukainen muutti Prakalan aamuvakiossa.


Eikä aikaakaan, kun Val-T plokkasi pohjoisesta lähestyvän, valkeahkon kahlaajanpulleron. Lintu ehdittiin jo työmäärittää pulmussirriksi, kunnes se tipahtikin uimaan Prakalan rantaan!


Isovesipääsky lennossa. Lajista on ennestään vain yksi julkaistu havainto Säpistä, 30 vuotta sitten eli 22.10.1988.


Säpin edellinen isovesipääsky vuodelta 1988, vanhasta väridiasta.


Hippiäisten suurin massa oli jo mennyt, mutta silti niitä liikkui satamäärin.


Säppi on oiva paikka havaita hippiäisuunilintu. Kuvan lintu piilotteli kuvaajilta tehokkaasti, mutta lähellä.


Eteläkarin katajat ja pihlajat muodostavat lähes läpitunkemattoman tiheikön


 Rantaan ajautunutta haurua saaren eteläpuolella. Rakkolevää kutsutaan myös merten lastentarhaksi ja se on puhtaan meren merkki. Säpissä sitä vielä riittää, mutta kuinka pitkään?


 Krävelin kärjen katajikkoa.


"Ne haluaa kertoa meille jotakin"


Lintuasemareissua - lyhyttäkään - olisi vaikea kuvitella ilman saunaa. Säpin sauna on kaikinpuolin erinomainen, molemmin puolin ikkunaa.


Lämpimän syksyn myötä kahlaajavalikoima oli vielä kohtalainen, kolmessa päivässä näkyi kymmenen lajia, kuvassa nuori isosirri.


Tuimailmeinen sarvipöllö nousi lentoon Krävelistä ja luuli piiloutuneensa tyrnipensaan juurelle.


Leppälintu piileskeli tyrnien varjoissa, täyspilvisenä päivänä. ISO6400 jälki ei ehkä ole kauneimpia, mutta kelpaa dokumentiksi - siis jos sellaiselle joskus olisi tarvetta!


Metsäjänikset ovat kovasti vähentyneet, mutta tämä yksilö löytyi päivittäin saman puskan juurelta.


Saukko on sen sijaan runsastunut ja oli itselleni uusi tuttavuus Säpissä.


Vielä on kesää jäljellä ja lintuluodon rehevyys käy yhä selväksi.


Sinitiaisilla on kuluvana syksynä melkoinen vaellus käynnissä. Hangon lintuasemalla on lasketiin kaikkien aikojen uusi päiväenkka, kun 10.10. asemalla muutti 8617 sinitinttiä! Vaellus näkyy myös Säpissä, paras päiväsumma on toistaiseksi 12.10. ynnätyt 2200 yksilöä. Meri on varmasti outo elementti tintille, mutta aaltojen huuhtelmilta rantakallioilta näyttäisi löytyvän ravintoa rohkeimmille.


El Toro de Säppi


Paluukyyti saapuu illansuussa - KSS, taas! Kiitokset myös mainiolle retkiseuralle Markus, Valtteri ja Paavo ja hyviä haviksia loppujaksolle!

Basalttitasku - Basalt Wheatear, Ovda, Israel Nov 2018

$
0
0

Basalt Wheatear is a relatively little-known, fascinating and globally rare taxon of genus Oenanthe. Basalt Wheatear is a localized breeder of dark, volcanic basalt deserts of eastern Jordan and southern Syria. Population is possibly declining due to recent droughts and competition of other species. Following its discovery as late as 1965, it was at first treated as a dark colour-morph of Variable Wheatear, and later as a dark morph of Eastern Mourning Wheatear, for decades. It was formally described as a new taxon, Basalt Wheatear Oenanthe lugens warriae in 2011, taxon name warriae honouring former librarian at BMNH and stalwart of the Council of the OSME, Mrs Frances E. Warr (Shirihai & Kirwan 2011). By the publishment of their sumptuous, long-awaited work the Handbook of Birds of the Western Palearctic Volume 1: Passerines in 2018, Shirihai & Svensson elevated Basalt Wheatear to species level. However, most commonly used methods of molecular biology have so far failed to show differentation between the different taxa of Mourning Wheatearlugens complex. On the other hand this is also true for several other Oenanthe -taxa, like O cypriaca/O hispanica melanoleuca/O pleschanka and O finschii/O lugens, which are all considered valid species by traditional traits. Only time will tell how other major taxonomic bodies are going to treat this taxon, but in any case it is a very beautiful bird as a such.



Basalt Wheatear, Ovda Nov 2018 - Basalttitasku, Ovda, Israel

Basalttitasku on huonosti tunnettu, kaunis ja hyvin harvinainen kivitaskulaji. Se on myös varsin "uusi" laji, jonka olemassaolo paljastui ensi kerran vasta vuonna 1965. Tuolloin sitä pidettiin aluksi louhikkotaskun (Oenanthe picata ) tummana värimuotona. Ajatus värimuodosta pinttyi niin syvälle, että sittemmin basalttitaskua kohdeltiin vuosikymmenten ajan surutaskun (O lugens) nimialalajin tummana värimuotona. Jälkikäteen ajatellen tämä tuntuu vähintäänkin oudolta, sillä - toisin kuin laajalle levinnyt, suuresti muunteleva surutasku - basalttitasku esiintyy vain pienellä alueella, poikkeaa ulkonäöltään huomattavasti surutaskuista, välimuotoisia yksilöitä ei tunneta ja myös lajien laulut erovat toisistaan.

Basalt Wheatear, Ovda Nov 2018 - Basalttitasku, Ovda, Israel

Vasta vuonna 2011 Shrihai & Kirwan kuvasivat basalttitaskun virallisesti uudeksi, surutaskuryhmään kuuluvaksi taksoniksi. Alalajin nimeksi tuli warriae, pitkäaikaisen British Museum of Natural Historyn kirjastonhoitajan ja Ornithological Society of Middle Eastin kantavan voiman, rouva Frances E. (Effie) Warrin mukaan. Effie lienee vuosien saatossa myöntänyt em. herroille lukemattomia lupia BMNH:n kuuluisia, loputtomia nahkakokoelmia penkomaan.

1965Eastern Pied Wheatear (O. picata opistholeuca) 
black morph 
Wallace D.I.M.The Breeding birds of the Azraq Oasis and its desert surround, Jordan in the mid-1960s; The first identification of the Eastern Pied Wheatear in Jordan. Sandgrouse Vol 5 (1983)
1988Mourning Wheatear (O. lugens lugens), black morphCrampThe Birds of the Western PalearcticBWP (1988)
2011Basalt Wheatear (O. lugens warriae)Shirihai ym.
A new taxon in the Mourning Wheatear
Oenanthe lugens complex
BOC Bulletin 131/4 (2011)
2018Basalt Wheatear (O. warriae)Shirihai & SvenssonHandbook of Western Palearctic Birds, Volume 1: PasserinesHBWP vol 1 (2018)

Vuonna 2018 Shrihai & Svensson nostivat basalttitaskun viimein lajin asemaan, vaikka geneettisesti taksonin erot surutaskuun ovat hyvin vähäiset. Tämä ei ole niinkään harvinaista suvulle, sillä esimerkiksi lajiparit nunnatasku/rusotasku sekä valkoselkätasku/surutasku eivät poikkea toisistaan geneettisesti (ainakaan sen mitättömän pienen mtDNA -pätkän perusteella, jota yleisesti vertaillaan lajien eriytymisen mittapuuna).

Basalt Wheatear, Ovda Nov 2018 - Basalttitasku, Ovda, Israel

Nimensä mukaisesti basalttitasku esiintyy Jordanian itäosan ja Syyrian eteläosan tuliperäisillä basalttikentillä. Lajia ei kuitenkaan enää vuosiin ole havaittu Jordaniassa ja sen arvellaankin taantuneen huomattavasti viime aikojen kuivuusjaksojen sekä kalottitaskun kilpailun seurauksena. Myös lajin viimeaikainen kannankehitys Syyriassa on hämärän peitossa. Muutamia talvehtivia yksilöitä on onneksi viime vuosina tavattu Israelissa, toissatalvena peräti kolme eri yksilöä, joista yksi on nyt palannut talvehtimaan viimevuotiselle talvireviirilleen Ovdaan.


White-crowned Black Wheatear, Eilat, 2018 - Kalottitasku, vanha lintu

Tietoisuuteeni basalttitasku tuli ensi kerran tammikuussa 1997, jolloin "värimuoto" esiteltiin Dutch Birding -lehdessä. Syyrian laavakentillä esiintyvä tasku tuntui tuolloin jokseenkin etäiseltä. Lokakuun 21. päivä 2017 meillä oli Shachar Shalevin kanssa ilo löytää suurharvinaisuus, nuori naaras laulutaskuO moesta Israelin Ovdasta. Laulutaskuhuumassa emme juuri kiinnittäneet huomiota paikalla kisailleisiin nuoreen ja vanhaan kalottitaskuun. Olisi ehkä kannattanut, sillä joitakin päiviä myöhemmin laulutaskubongarit löysivät tismalleen samalta paikalta basalttitaskun, jota aikuinen kalottitasku ajoittain jahtasi! Olin jo palannut Suomeen, joten tapaus jäi aavistuksen kaivelemaan. Onneksi lintu palasi samalle talvireviirilleen ja pääsin vihdoinkin näkemään sen nyt kuluvan vuoden marraskuussa. Linnulla on vain vähän valkoista kyynärsulkien sisähöydyissä, erottuen lähinnä siiven alapinnalta, joten kyseessä on ilmeisesti naaras.

Twithcing a Red-rumped Wheatear, Oct 2017, Ovda - Laulutaskubongarit, Ovda, Israel, 2017

Red-rumped Wheatear, 1st year female, Ovda Oct 2017 - Laulutasku, nuori naaras, Ovda, Israel, lokakuu 2017

Eastern Mourning Wheatear - Surutasku O. lugens, Eilat Lokakuu 20

On-line resources of topic/
Lisää aiheesta netissä:

Recording of Basalt Wheatear song from xeno-canto/
Basalttitaskun laulua xeno-cantosta voi kuunnella täältä.




'Mourning Wheatears illustrated (Dutch Birding, .pdf)

Distribution, habitat and differentiation ofthe poorly-known black morph of MourningWheatear Oenanthe lugens lugens in Jordan (Researchgate.net, .pdf)

A new taxon in the Mourning Wheatear Oenanthe lugens complex (BOU Bulletin/Israel Birding Portal, .pdf)

Phylogeography of the Oenanthe hispanica–pleschanka–cypriaca complex (Aves, Muscicapidae: Saxicolinae): Diversification history of open-habitat specialists based on climate niche models, genetic data, and morphometric data (Researchgate.net, .pdf)




Israelin toka persiantasku - Twitching a Persian Wheatear

$
0
0
 
PersiantaskuOenanthe chrysopygia on WP:llä suhteellisen vaikeasti tavoitettava laji. Suomalaiset retkeilijät ovat yleensä hoitaneet sen joko pesimäaikaan Armeniasta tai talvella Kuwaitista, mutta lajin löytäminen ei aina ole helppoa. Israelin kautta aikojen toinen persiantasku löytyi 10.3.2018 Mt.Amasalta ja vähän myöhemmin se pyydystettiin ja rengastettiin. Kädessä lintu määritettiin persiantaskuksi yleisvärityksen, vaaleanharmaiden siiven alapeitinhöyhenten ja musta-oranssin pyrstön perusteella. Kyseessä oli ensimmäisen elinvuoden lintu. Kaikeksi onneksi lintu palasi syksyllä 2018 talvehtimaan samaan paikkaan, joten päätin yrittää bongausta ohikulkumatkallani Tel Aviviin.
 
 
Edellisiltana ajoin Urimista synkkien ukkospilvien ja salamoinnin saattelemana Aradiin, josta olisi vain 20min matka Amasalle. Ihmeen kaupalla säästyin sateelta, mutta aamua ajatellen sää ei vaikuttanut ollenkaan lupaavalta. Ja kuinka ollakaan, aamuvarhaisella heräsin todetakseni, että ulkona sataa kaatamalla! Ylimääräisen nukutun tunnin jälkeen söin aamupalaksi varatut eväät ja päätin suunnata Amasalle kokeilemaan onneani. Ajomatka vesisateessa sujui vaivatta, mutta perillä oli säkkisumu ja näkyvyyttä vain 30-40m! Päätin kuitenkin yrittää ja laskeuduin sateen liukastamaa polkua varovasti kohti jyrkänteen pohjaa.
 
 
Kävelymatkalla näkyi chukareita, lukuisia mustaleppälintuja ja mustapäätaskuja sekä puolenkymmentä valkoselkätaskua. Onneksi laakson pohjalla sumu hellitti ja sadekin taukosi, mutta uutterasta komppauksesta huolimatta taskua ei vain löytynyt sen oletetulta lempipaikalta. Vaan kolmannella yrittämällä tärppäsi ja upea persiantasku lennähti muutaman metrin päästä ohitse paljastaen silmiinpistävän, oranssin pyrstökuvionsa. Tämän jälkeen lintu pysyi hyvin havainnoitavissa puoli tuntia, harmi vain että paksun sadepilven alla valo oli todella vähissä eikä kuvaamisesta tullut juuri mitään. Pilvinen päivä saa sateen kasteleman linnun näyttämään kuvissa yllättävän kontrastikkaalta.
 
 
Taskujen talvimaisemaa sumun keskellä, persiantaskun talvireviiri. Peippoja ja hemppojakin lenteli alueella ja yksinäinen syyrianhemppo oli mukava ylläri.
 
 
Edelliset sateet olivat saanet ensimmäiset krookukset (?) kukkaan.
 
 
Valkoselkätasku-koiras, rengastettu yksilö vesisateessa. Lähistöllä päivysti myös minervanpöllö.
 
 
 
Scandinavian Picnic Area oli nimensä veroinen paitsi metsän ja männyntuoksun, mutta varsinkin säätilansa puolesta. Sadetta, taukoamatta.
 
 
 
Yattir Forest on eräs Israelin suurimpia metsiä. Lintulajisto ei ole järin monipuolinen, talitiaisia sekä närhiä ainakin.
 
 
Tulvia ja kameleita uhmaten ajelin Länsirannan palestiinalaisalueen rajaa seurailevaa tietä kohti Tel Avivin lentokenttää. Perillä kaksi turvatarkastusta, käsimatkatavaran läpivalaisu sekä kävely passintarkastusautomaatin läpi kestivät yhteensä korkeintaan 10 minuuttia, edelliskerralla hyvä jos selvisin niistä tunnissa?
 
 
 
 
Punaperätasku, Kurdish Wheatear Oenanthe xanthoprymna vertailun vuoksi. Turkki, kesäkuu 2012. Koiras on helppo tunnistaa mm. mustasta kurkustaan ja valko-oranssi-mustasta pyrstöstä.
 
 
Nuori punaperätasku, Turkki, kesäkuu 2012. Punaperä- ja persiantaskun tunnistaminen naaras- ja nuoruuspuvuissa ei ole kovin helppoa ja välimuotoisiakin lintuja kuuluu olevan. Ainakin yhden tutkimuksen mukaan punaperätasku on kuitenkin läheisempää sukua valkoselkä- ja surutaskulle kuin persiantaskulle.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Allihaahka palasi - Return of a Steller's Eider?

$
0
0
An adult female Steller's Eider was found in central southern Finland, Lempäälä Herralankoski rapids, a week ago. This the very same spot which hosted an adult female Steller's Eider exactly a year ago, so it might well be a returning individual. She is well hiding her tertials with conspicous white stripes in pictures below. Baltic wintering population of Steller's Eider has declined at least 66 % within 25 years and it's been classified as Critically Endangered (CE).


Lempäälän vesistöistä löytyi vuoden alkajaisiksi allihaahkanaaras. Jälleen, sillä myös viime vuonna Herralankoskelta löytyi allihaahka, tosin tämän vuoden lintua myöhemmin, eli 12.1. Viimevuotisen linnun tapaan tämäkin on aikuinen naaras, joten kyseessä voisi hyvinkin olla sama yksilö? Mitään sormenjälkeä linnusta lienee kuitenkin vaikea löytää. Kävin kuvaamassa lintua, mutta päivä oli kuvaamiseen toivottoman synkkä. Lintu ruokaili aktiivisesti reilun parinkymmenen telkän seurassa ja samalla piti koko ajan siipiä levällään niin, että tertiaalien vaaleat juovat pysyivät piilossa. Mitähän kaikkea näiden sisämaan harvojen sulapaikkojen kautta muuttaa talvisin, aidot merilinnut tuskin sulassa kovin pitkään viihtyvät?




Kymmenen vuotta talvilintulaskentaa Vesilahden Kirkonkylällä 2009 - 2019

$
0
0

Aikuinen koiras varpushaukka, Vesilahti. Laji on Vesilahden Kirkonkylällä harvinainen talvilintu ja on tavattu laskennoissa ainoastaan kolme kertaa

Suomessa talvehtivien lintujen kannanmuutoksia on seurattu säännöllisin reittilaskennoin 1950 -luvun puolivälistä alkaen. Vesilahdella ensimmäiset laskennat tehtiin Narvassa joulukuussa 1958 ja Onkemäellä tammikuussa 1959. Onkemäen reitti laskettiin viimeisen kerran tammikuussa 1970. Vesilahdella on laskettu myös Hinsalan-Laukon reitti vuosina 1972 - 1977, Narvan kakkosreitti vuosina 1986 - 1990, sekä edelleen aktiiviset Saarikunnan reitti 2005 alkaen ja Narvan kolmosreitti 2017 alkaen, oman Kirkonkylän reittini lisäksi.


Jokainen reitti pyritään laskemaan kolme kertaa talven kuluessa: Syyslaskenta marraskuun alkupuolella, talvilaskenta vuoden vaihteessa ja kevätlaskenta helmi-maaliskuun vaihteessa. Laskentamenetelmä on yksinkertainen: Reitti kuljetaan kävellen ja kaikki havaitut linnut (nykyään myös nisäkkäät) kirjataan ylös.

Laskentareitin kulku Vesilahden Kirkonkylällä, reitin pituus 6160m  © Maanmittauslaitos

Olen kymmenen talven kuluessa laskenut reitin 28 kertaa, ainoastaan kevätlaskennat 2011 ja 2013 ovat jääneet väliin. Laskennoissa on kirjattu muistiin yhteensä 18866 lintuyksilöä ja lintulajeja on toistaiseksi havaittu 58. Kyseessä on siis melko niukkalajinen sisämaan reitti, johon pientä lisäväriä tuovat syyslaskennan aikana usein vielä avoimissa vesistöissä lymyävät viivyttelijät.

Syyslaskennoissa on havaittu keskimäärin 30,5 lajia (24 - 36) ja 806,4 yksilöä (502 - 1541), talvilaskennoissa keskimäärin 21,4 lajia (17 - 24) ja 635,3 yksilöä (439 - 866) sekä kevätlaskennoissa keskimäärin 20,4 lajia (16 - 25) ja 556,1 yksilöä (422 - 708).

Sadan vuoden seurantajaksokin olisi mitättömän lyhyt, joten voidaanko kymmenen vuoden silmänräpäyksen ja vain yhden reitin perusteella tehdä mitään johtopäätöksiä linnuston muutoksista? Koska uusi uhanalaisuusarviointi valmistui parahiksi juuri tänä keväänä, poimin muutaman esimerkkilajin Kirkonkylältä vertailtavaksi.

Töyhtötiainen - Crested Tit Lophophanes cristatusVaarantuneet (VU)





Hömötiainen - Willow Tit Poecile montanusErittäin uhanalaiset (EN)





Harakka - Eurasian Magpie Pica picaSilmälläpidettävät (NT)

 


Varpunen - House Sparrow Passer domesticusErittäin uhanalaiset (EN)



Varpusen osalta talvi 2018 - 2019 oli ensimmäinen, jolloin lajia ei tavattu yhdessäkään talven kolmesta laskennasta. Saa nähdä, vieläkö tulevissa laskennoissa joku varpunen näyttäytyy, vai oliko tässä pikkuruinen paikallinen sukupuutto? Laji on melkoinen paikkalintu, joten täydennystä ei välttämättä ole luvassa vaikka lähiseuduilta varpusia vielä löytyy.

Pikkuvarpunen - Eurasian Tree Sparrow Passer montanusElinvoimaiset (LC)




Viherpeippo - European Greenfinch Carduelis chlorisErittäin uhanalaiset (EN)










Kroatia, Biokovo N. P. & Sveti Jure 13.6.2019 - Croatia

$
0
0

Kroatian toiseksi korkein vuori, Sveti Jure, sijaitsee Biokovon kansallispuistossa lähellä Makarskan idyllistä rantalomakohdetta. Ainakin kesällä 2019 portti kansallispuistoon aukesi klo 6.00, aamuvarhaisella 32 km neulansilmätietä sai ajella suhteellisen rauhassa perille saakka. Paluumatkalla on syytä varautua peruuttelemaan kapealla tiellä sopivan ohituspaikan kohdalle, yleensä muutama kymmenen - 100 metriä riittää hieman vastaantulijasta riippuen.


Ajoittain myös menomatkalla oli ruuhkaa ja osalla kulkijoista ei ollut laisinkaan kiirettä perille


Alempana maisema oli hyvin pensaikkoista, joko kuvan kaltaista katajaa tai sitten rehevimmillä paikoilla monenlaista lehtipensasta. Rusorintakerttu (albistriata) oli hämmästyttävän yleinen ja runsas pensaikossa, samettipääkerttu harvalukuisempi.


 Metsäalueelta löytyi viitatiaisia, pähkinänakkeleita, pensassirkkuja ja kivikkorastaita.









Maiseman muuttuessa karummaksi myös linnusto muuttui, kuvan maisemasta löytyi mm. kivikkopyitä ja alppinaakat sekä käärmetkotka päivystivät taivaalla ja kivitaskujen seurasta löytyi myös komea koiras idänrusotasku (melanoleuca).







Aivan perille saakka pääsee autolla, joskin kohde oli iltapäivällä myös maantiepyöräilijöiden suosiossa.


Huippu on niin korkealla, että alueella on ikijään täyttämiä luolia ja kesäkuussa löytyi vielä myös lunta varjoisimpien kanjoneiden notkoista. Ylhäällä lintulajisto oli niukkaa, mutta alppikiitäjät ja alppirautiaiset pyörivät lähietäisyydellä.



Makarskan kaunis kaupunki on hieno rantalomakohde ja kohtuullisia ravintoloita löytyy kymmenittäin. Heinä-elokuussa alue on tosin tungokseen asti täynnä lomailijoita mm. Tsekeistä ja Saksasta.








Vaaleakiitäjiä - Pallid Swifts

$
0
0
Vaaleakiitäjä, laji jonka tunnistaminen Suomen valaistusoloissa on todella haastavaa! Vaaleakiitäjällä on toisinaan kaksi poikuetta pesimäkauden aikana ja mahdollisesti juuri tällainen kakkospesinnän nuori lintu on eksynyt jokusen kerran meillekin, kahdesti loka-marraskuun vaihteessa 2004, sekä marraskuussa 2018. Nämä linnut on kuvattu Kroatiassa kesäkuun puolivälissä 2019, kirkkaan aurinkoisena päivänä - Suomen marraskuussa nämäkin näyttäisivät mustilta. Kroatian rannikolla pesivä alalaji on illyricus, joka on hieman tummempi kuin laajalle levinnyt brehmorum. On siellä yksi tervapääskykin mukana vaihtelun vuoksi.














Juvenile Baltic aka Lesser Black-backed Gulls from Tara, Finland - nuoria selkälokkiloita kaatikselta

$
0
0
A few different birds 20th Aug. Scroll down for western birds for comparison - muutama eri yksilö. 20.8.2019. Lopussa vertailun vuoksi läntisiä lintuja Lissabonista kolmisen viikkoa aiemmin kuvattuna.


















A few western birds from Lisboa for comparison, 26th July - muutama läntinen selkälokki Lissabonista vertailuksi 26.7.2016
































Syksyinen pinnaralli 6.-7.9.2019

$
0
0
Linturallit ovat harrastuksen parasta antia, niin tälläkin kerralla! Paikallinen sisisralli osuu ajankohtaan, jolloin maastossa on paljon lintuja, näkyvää muuttoa on niin pikkulinnuilla kuin petolinnuillakin ja mahdollisuus kaikenlaisen pikkukivan löytämiseen on sisämaassakin suurimmillaan.

Naurulokkeja 6.9.2019 Alhonselällä

Aloitimme rallin tasan klo 17 tarkastamalla Vesilahden Alhonselän. Pari tuntia aikaisemmin kalastellut vanha kaakkuri oli häipynyt, mutta nuori pikkulokki lenteli yhä selällä. Kalatiiroja löytyi vielä 14 ja naurulokkeja 140. Listalle ruksattiin myös laulujoutsen, merimetso, harmaahaikara, harmaa- ja kalalokki, varpus- ja ruskosuohaukka, kalasääski, peippo, naakka, korppi sekä sinitiainen.

Paluumatkalla tarkistimme pikaisesti Narvan Penttilän peltoaukean, mutta listalle saatiin vain suht tavallista lajistoa: Tuulihaukka, töyhtöhyyppä, kivitasku, västäräkki, sepelkyyhky ja punarinta, varis, harakka sekä tiaisista kuusi-, töyhtö- ja hömötintit.

Nuori arosuohaukka 6.9.2019 Manterejärvellä

Seuraavaksi siirryimme Tarimaan pelloille, jossa oli viime päivinä näkynyt mukavasti petoja. Eipä aikaakaan, kun nuori naaras arosuohaukka löytyi lentämästä matalla pellon yllä. Petopuolelta listattiin lisäksi pari hiirihaukkaa ja nuori sinisuohaukka, pikkulinnuista listalle liittyivät haarapääsky, keltavästäräkki, pensastasku,niitty- ja metsäkirvinen, hemppo, räkättirastas, vihervarpunen ja keltasirkku.

Keltavästäräkki on ollut kuluvana vuonna pitkästä aikaa runsas. Kuva Ahtialanjärveltä elokuulta.

Kirkkolahti oli seuraava kohde. Päivällä näkynyt aikuinen selkälokki oli häipynyt, mutta naaraspukuinen harmaasorsa oli sitäkin mukavampi yllätys! Havahduimme outoon hieman käheään ohueen vihellykseen, jonka päästäjä nuori kuovi lensi läheltä ohi, hyvä rallilaji vuodenaika huomioiden. Jouhi- ja sinisorsa, tavi sekä isokoskelo listattiin vesilintupuolelta ja suokukko sekä suosirri kahlaajista. Paikalla usein viihtyvää pikkusirriä ei valitettavasti löytynyt.

Matkalla Manterejärven pelloille havaittiin Vesilahden Hovin pellolla auton ikkunasta a25 tiklin parvi. Lähes ensimmäinen vastaantulija Mantereella oli nuori arosuohaukka, joka myöhemmin paljastui kuvista samaksi jo pidempään Vesilahdella viihtyneeksi linnuksi. Rantapusikosta löytyi vähällä vaivalla kaksi pajusirkkua ja kauniisti näytille tullut nuori ruokokerttunen. Närhi istui näkyvästi kuusen latvassa ja 300 kottaraisen parvi matkasi itään kohti yöpymäpaikkaa ja kiuru, punakylkirastas sekä talitinttikin havattiin.

Matkalla Alkkulanlammelle poikettiin pikaisesti ensin Ylämäen pelloilla, jossa oli paikallisena päivän toinen kuovi, sekä Viialan Heinsuon pelloilla, josta listalle ruksattiin a55 kanadanhanhea ja metsän päällä lennellyt vanha punahousuinen nuolihaukka.

Lehtokurppa esiintyi kuvauksellisesti auton valoissa

Alkkulanlammella pikkulintujen liikehdintä oli jo hiipunut, mutta rastaat ja punarinnat ääntelivät aktiivisesti. 20 haapanaa, kaksi nokikanaa, musta- ja laulurastas ynnättiin listalle. Myös liejukana äänteli pariin otteeseen osmankäämikön seasta, jee, loistava rallilaji! Paluumatkalla takapenkin aina skarppi Pete hoksasi autonvaloissa tiellä seisovan lehtokurpan, hyvä rallilaji sekin! Kello oli nyt 20.35, tästä olisi hyvä jatkaa aamulla.

Näkymä Tampereen suuntaan

Noin 6.45 auringon jo noustua kapusimme Lempäälän Pyhällönvuoren torniin. Komeaa tornia ei selvästikään ole tarkoitettu lintujen tarkkailuun, sillä tornissa on katto, joka kaiken lisäksi on vieläpä niin matalalla, että suuri osa sektorista jää peittoon. Lisäksi monelle suomalaiselle lintutornille tyypillisesti ympäröivä metsä alkaa olla tornia korkeampi, mikä ei juuri edesauta havainnointia. Aamu oli onneksi kaunis ja aurinkoinen ja peipoilla, rastailla ja metsäkirvisillä oli kohtalaista muuttoa. Palokärki, harmaapäätikka, kymmenittäin pikkukäpylintuja, rautiainen, järripeippoja, yksinäinen kulorastas, punatulkku, a4 kuikkaa, kapustarinta, pyy ja pähkinähakki olivat uusia lajeja. Uuttukyyhky jäi vain yhden havainnojan varaan, eikä länteen matkannut kolmen todennäköisen frugin parvi koskaan tullut männynlatvan takaa esiin, ehkä tipahtivat johonkin pellolle?

Pyhällönvuoren torni Mattilan kylässä

Parin tunnin staijauksen jälkeen jatkoimme Liponselän rantatietä kohti Alkkulaa. Nopea pysähdys hysyjä vilisevän maatalon pihapiirissä tuotti puukiipijän, mustapää- ja hernekertun, pajulinnun, tiltaltteja, pikkuvarpusen, viherpeipon sekä peukaloisen.

Alkkulanlammin aamuvisiitti tuotti vesiperän, ei yhtään uutta lajia, kesykyyhky sentään saatiin matkalla. Pyrstötiainen jäi vain yhden havainnoijan kuulohavainnoksi, eikä lajia harmillisesti saatu paikatuksi myöhemmin mistään. Lyhyen pohdinnan jälkeen päätettiin ajaa seuraavaksi Valkeakosken Metsäkansaan, josta ruksattiin lyhyen etsinnän jälkeen jo muutamia päiviä paikalla viihtynyt nuori punajalkahaukka. Myös tervapääsky sekä lapinkirvinen olivat mukavia lisäyksiä listalle.

Ahtialanjärven mainio lintutorni

Seuraavaksi päätimme kokeilla onneamme Ahtialanjärven lintutornilla, josta listalle saatiin kutakuinkin odotusten mukaista lajistoa: a3 jalohaikaraa, tukkasotkia, neljä tylliä, taivaanvuohi. Päivän toinen pähkinähakki suoritti ohilennon. Jalohaikaran jalkojen juuressa kelluslehtisten seassa uinunut lupaavannäköinen sorsa havahtui viimein ja esitteli sinertävänharmaan siiven yläpinnan ja latuskanokkansa, lapasorsa. Olimme jo lähdössä kun Pete huomasi pohjoisesta saapuvan hanhiparven. Metsähanhen näköiset linnut ohittivat juuri ja juuri niin kaukaa, että tundrahanhea ei voinut varmuudella sulkea pois. Parvessa oli mukana myös yksi pienikokoisemmman oloinen yksilö.

Nuori naaras gena suoritti ylilennon Linnaisissa

Horisontin tummat sadepilvet vyöryivät koko ajan lähemmäs ja listalta puuttui vielä runsaasti petolintuja. Suuntasimme Linnaisten peltoaukeille vielä puuttuvien petolintulajien toivossa. Uuttukyyhky ja kanahaukka havaittiin ensimmäisellä pysähdyksellä ja seuraava pysähdys tuotti varpusen lisäksi todellisen yllärin kun pikkukuovi muutti pulisten kohti etelää! Toistamiseen havaittiin kapustarinta (a3), lapinkirvinen, nuolihaukka ja ainakin seitsemän hiirihaukkaa, mutta mehiläishaukkaa vain ei irronnut. Isolepinkäisiä istui langalla peräti kolme yksilöä, pikkulepinkäisiä vain yksi, mutta sehän riitti! Päivän toinen havainto tehtiin tervapääskystä ja harmaapäätikasta ja sinsuohaukkojakin näkyi usempia.

Sinisuohaukkoja nähtiin päivän mittaan useita. Kuva syyskuun alusta Vesilahdelta

Käyrälän peltoaukeille saavuimme yhtä aikaa saderintaman kanssa ja pian rankkasade piiskasi tehden havainnoinnista mahdotonta. Peltoaukean kierroksella ynnäsimme auton ikkunoista kiikaroiden 18 tuulihaukkaa, neljä sinisuohaukkaa, ruskiksen ja neljä isolepinkäistä - myyriä piisaa takuuvarmasti näillä pelloilla! Yhtään uutta lajia ei kuitenkaan saatu listoille, joten seuraavaksi päätimme siirtyä selkävesien äärelle.

Rauttunselän rannalle saavuttuamme sade oli heikentynyt tihkuksi ja olosuhteet olivat siedettävät. Kaukana selällä lensi pari kalatiiraa ja uusiksi lajeiksi saatiin pian merilokki ja pari tukkakoskeloa. Pete skarppasi äänestä räystäspääskyn, joka löytyikin saman tien haarapääskyporukasta yläpuolelta. Varmasti lähemmäs tuhat haarapääskyä olimme päivän mittaan tarkastaneet, onneksi nyt tärppäsi! Kaukaa selältä löytyi lentelemästä nuori räyskä, huima rallilalji sekin!


Vanajanselän rannalla silmä tarkkana

Selkävesiä ei vielä jätetty rauhaan vaan siirryimme Ritvalaan Vanajanselän rannalle. Lukuisten silkkiuikkujen seasta löytyi pari kuikkaa, vaan ei kaakkuria. Sen sijaan härkälintuja löytyi peräti kolme yksilöä ja mukava laji oli myös aikuinen selkälokki.

Ritvalan Vähäjärven torni, järvelle ei juuri näe

Jatkoimme Vähäjärvelle, jonka tornista ei nähnyt ainakaan järveä. Nyt satoi melko rapsakasti, mutta rantaluhdalle siirtyminen kannatti, sillä vanha merikotka pelotti noin sata sorsalintua näkösälle, joukossa mm. kolme jouhisorsaa ja nuori uivelo. Palatessamme tyytyväisinä pellonreunaa autolle, lapinkirvinen lensi yli ja lähistöllä rääkäisi pitkän varoitussarjan fasaani, aina hankala rallilaji, eikä vähiten sateessa!

Siirryimme seuraavaksi Vesilahdelle, jossa Kirkkolahden lietteiden pikainen tarkastus ei tuottanut uusia lajeja. Korpiniemen pelloilla oli mukavasti lintuja, mutta valkoposkihanhia ei näkynyt. Pellonojan pusikoista löytyi neljä tiltalttia, nuori ruokokerttunen ja kello 16.50 nuori pensaskerttu, joka jäi rallin lopetuslajiksi.

Lajeja yhteensä 112 ja kilometrejä kertyi noin tuplasti lajimäärään nähden, eli 225. Kiitos mainiosta retkiseurasta Pete ja Pete!







Pyhäjärviralli 26.10.2019 - The Big Day around Lake Pyhäjärvi, SW Finland

$
0
0
Leudon ja pihlajanmarjatäyteisen syksyn myötä odotukset 16. Pyhäjärviralliin olivat korkealla, eikä myöskään vähiten siksi, että koko joukkueemme oli jälleen kasassa. Lisäksi mahdollisuudet pohjustamiseen olivat poikkeuksellisen hyvät, mitä nyt muuan lehmähaikara osittain haittasi pohjustusretkeä perjantaina.

Perjantai-illan myrskytunnelmia Isosaaresta katsottuna

Alkuviikon sääennusteen valossa tuleva rallilauantai ei näyttänyt ollenkaan lupaavalta, sillä syksyn ensimmäinen myrsky saderintamineen oli tulossa. Perjantai-iltana tuuli nousi kuin tyhjästä ja tummat pilvenrepaleet vyöryivät ylle lännestä. Onneksi rintama oli vikkelää sorttia ja lauantai-aamun valjetessa pilvipeite repeili ja pahin myteri oli jo tyyntynyt.
 
Huuhkaja tienposkessa autonvaloissa Vähäkylänlahdella

Aloitimme rallin aamuhämärässä Vähäkylänlahden rannalta ja heti löytyi suuresta kanadanhanhiparvesta muutama merihanhi. Jatkoimme matkaa ja samantien auton valokeilaan osui tienpenkalla haapanapaistia retuuttanut huuhkaja, joka lienee saanut myös mustarastaan ja peukaloisen varoittelemaan hysteerisinä. Mikä unelma-alku rallille - wow!

Aamun sarastus Pihlavassa

Tuuli tuntui tyyntyvän entisestään eikä sateesta ollut tietoakaan, joten pikaisen tuumaustauon jälkeen siirryimme havainnoimaan muuttoa ja paikallisia vesilintuja Pihlavaan. Rastailla, tilhellä ja urpiaisella oli mukavaa menoa, räkättejä ynnättiin yli 1000 ja tilhiäkin 500.

Valkoposket tulossa yöpuulta porukalla kohti Pihlavaa

Oranssi aamutaivas taustanaan pohjoisesta saapui 800 yksilön valkoposkihanhiparvi ja tippui paikalliseksi kunnantalonrantaan. Parven laidalla kellui yksinäinen sepelhanhi ja puolensataa uiveloa. Selällä muutti etelään kaakkuri ja mantereen päällä tuulihaukka, yksinäinen kottarainen, neljä metsähanhea sekä pari sepelkyyhkyä. Varpushaukkoja ynnättiin muuttavana peräti 14 yksilöä ja nuori kanahaukka kävi katsastamassa lahden saalistarjonnan. Kylän päällä lennelleet kaksi turkinkyyhkyä olivat mainio lisä pinnalistalle ja suoraan päältä äännellen muuttanut kirjosiipikäpylintu nostatti jo ennestään hyvää rallifiilistä. Ehkä kovin laji oli kuitenkin Karin rantakiviltä kepittämä nuori selkälokki! Peruslajiosasto karttui samalla vähemmän yllättävillä lajeilla, mutta sen sijaan kulorastasta tai pikkuturduksia ei irronnut vaikka kuinka tapitettiin ja kuunneltiin räksäparvia. Oli syytä vaihtaa maisemaa.

Varpushaukkoja lappasi etelään jo aamuhämärässä Pihlavassa

Säkylän keskustasta paikkailtiin lähinnä peruslajipuutteita, kuten varpunen ja pikkuvarpunen, merikotka,nykyään harvalukuinen viherpeippo, sekä vihdoin myös peruslajiston ulkopuolelta punakylkirastas. Myös turkinkyyhky nähtiin pariin otteeseen, mutta eilisessä pohjustuksessa havaitut kaksi mustavarista loistivat poissaolollaan.

Merikotka oli varpushaukan ohella päivän näkyvin petolintulaji (Vesilahti 23.10.2019)

 Kello 10 jälkeen siirryimme tienposkeen havainnoimaan Vähä-Säkylän peltoaukeaa, joka aluksi vaikutti hiljaiselta. Pian löytyi peräti neljä isolepinkäistä ja aukean laidassa pohjoiseen matkannut pähkinähakki, aina vaikea rallilaji! Nuori sinisuohaukka saalisteli paikallisena sokerijuurikaskasan ympäristössä, hiirihaukka muutti etelään parahiksi paikalle saapuneen kilpailevan joukkueen päältä ja piekana lekutteli saalistellen ympäri peltoja. Ylitsemme lentänyt 15 hempon parvi jäi ainoaksi havainnoksemme lajista. Metsähanhia muutti jälleen, nyt a11 linnun parvi lounaaseen, merikotkia havaittiin pari ja sepelkyyhkykin oli paikallisena.

Hömötiaisia on ollut kuluvana syksynä mukavasti liikkeellä (Vesilahti 27.10.2019)

Seuraavaksi oli vuorossa parin ruokintapaikan tarkistus matkalla kohti Pyhäjoen peltoja, hömötiainen sekä kaksi laulurastasta saatiin listoille. Peltoaukealla oli runsaasti kalalokkeja sekä varislintuja ja kohta pellolta löytyi kaksi pulmusta, jälleen loistava rallilaji! Paikallisena oli kaksi sepelkyyhkyä, mutta uuttukyyhky jäi vain parin havainnoijan varaan sulkulajiksi. Uuttukyyhkyn etsintä palkittiin kuitenkin koiras-fasaanilla ja muutamalla tiklillä. Piekana, hiirihaukka sekä merikotka havaittiin jälleen.

Pulmunen on vuosi vuodelta harvalukuisempi läpimuuttaja sisämaassa (kuvassa aikuinen koiras, 2.6.2009 Muonio)

Vesilintupuolella oli joitakin puutteita, joten oli korkea aika suunnistaa Uusikylän, Luvalahden ja Lohiluoman rannoille. Uusikylän edustalla tärppäsi, yksinäinen lapasotka kellui selällä ja kulorastaita löytyi kymmenkunta. Kesykyyhky hoitui vakiopaikalta Kauttualta, mutta koskikaraa ei irronnut, kolme yksilöä olisi kuulemma ollut niukasti rallialueen ulkopuolella koskipadolla. Onneksi rallissa aina vaikea palokärki kuikutti itsensä listalle!

Soluttautuminen kilpailevan joukkueen sekaan ei tuottanut lisälajeja Lohiluomassa. Eura.

Myös töyhtötiaista haettiin muutamasta paikasta, tuloksetta. Mannilan kalasatamassa oli kohtalaisesti lintuja, mutta uutena listalle saatiin vain pikku-uikku, mainio rallilaji tietenkin!


Ties kuinka mones ruokintapaikka tarkkailussa, ei töyhtötinttiä vieläkään. Eura.

Saderintama oli vaivihkaa hiipinyt päälle ja lintuja jouduttiin etsimään tihkusateessa. Peruslajeista puuttui vain töyhtötiainen, mutta lukuisat pysähdykset mäntykankailla ja metsäisillä ruokintapaikoilla eivät edelleenkään tuottaneet tulosta.

Teeri on harvinaista herkkua suo-ojitusten ja talousmetsänrippeiden keskellä. Säkylä.

Kaunisrannan risteyksen hakkuaukealla pönötti orpo teerikukko aivan tien vieressä, mahtava rallilaji nykyään! Itse rannan tarkastus ei kuitenkaan tuottanut uusia lajeja, vain silkkiuikkuja ja alleja kellui edustalla armottomassa väreilyssä. Koska aikaa oli vielä jäljellä sopivasti, päätimme ottaa pikaisen pysähdyksen Valasrannassa. Vesiäisiä kellui ulapalla siellä täällä, mm. 15 tukkakoskeloa ja lapasotka, mutta lajilista ei karttunut.

Pehkurannassa turhan seesteiset tunnelmat. Pöytyä, Yläne.

Matkalla Pehkurantaan metsätien varressa yllätti autosta havaittu, tien varressa tallustellut pyy - päivän kolmas kanalintulaji hoidossa, mahtavaa! Onneksi välillä noustiinkin autosta, tuloksena pieni pyrstötiaisparvi rantakoivikosta, usein vaikea laji tämäkin! Rannan edustalta ei kuitenkaan löytynyt uusia vessulajeja, joten jatkoimme kohti Kristallirantaa.

Lomakylänrannassa saatiin pöllö kuvapinnaksi jo toistamiseen. Säkylä.

Pysähdys Kristallirannassa ei ollutkaan pöllömpi veto, sillä kaksi nuorta kuikkaa ja pilkkasiipi olivat kaivattu lisä vesilintulistalle! Kello lähestyi nyt puoli viittä, saderintama oli väistynyt hiljalleen itään ja aurinko paistoi kirkastuvalla länsitaivaalla. Matkalla Säkylän keskustaan pysähdyttiin vielä kerran töyhtötiaisen toivossa ja vihdoinkin löytyi aktiivisesti ääntelevä lintu, peruslajilista oli viimein klaarattu!

Näkymä Sarvonlahden lintutornista illansuussa. Säkylä.

Matkalla tarkastimme pikaisesti Sarvonlahden tavin toivossa, tuloksetta. Säkylän keskustassa onneksi tärppäsi jälleen, mustavaris tepasteli nurmikolla ja poistui hetimiten järven suuntaan, ehkä jo yöpymään. Puutelistalla oli vielä lähinnä tavi ja harmaahaikara, joten päädyimme käyttämään viimeiset valoisat hetket rantoja kiertäen. Harmaahaikara löytyikin Uusikylän rannasta paikallisena ja hetkeä myöhemmin lennossa kunnantalonrannasta, varmaankin sama yksilö. Ralliaikaa oli jäljellä kymmenkunta minuuttia saapuessamme Isosaaren pengertielle. Tavia ei edelleenkään irronnut ja rantaluhdalta noussut, inhottavasti pajusirkkua muistuttanut äänetön pikkulintu jäi naulaamatta, joten viimeiseksi lajiksi jäi klo 17.36 havaittu harmaahaikara.

Lajilistan puutteessa vallitsi pieni epätietoisuus lajimäärästä. Peruslajilistan sekä Tiira Nomadiin tallennettujen havaintojen pohjalta räknättiin lopputulokseksi 85 lajia, siis peräti yhdeksän lajia enemmän kuin edellinen ralliennätys (76 lajia)!!! Tällä lukemalla kelpasi mennä rallipalaveriin ja niinhän siinä kävi, että voitto irtosi jopa seitsemän lajin kaulalla toiseksi tulleisiin Reguluksiin!

Erityiskiitokset Jasselle järjestelyistä sekä Artolle, Juhalle ja Karille oivallisesti hoidetuista pohjista, joista vaihteeksi aika moni jopa piti! Ensi vuonna jälleen! :)





Systemaattinen järjestys


Havaintojärjestys









1
Kyhmyjoutsen
1
Kanadanhanhi

2
Laulujoutsen
2
Merihanhi

3
Metsähanhi
3
Huuhkaja

4
Merihanhi
4
Mustarastas

5
Kanadanhanhi
5
Peukaloinen

6
Valkoposkihanhi
6
Valkoposkihanhi

7
Sepelhanhi
7
Varis

8
Haapana
8
Urpiainen

9
Sinisorsa
9
Punatulkku

10
Tukkasotka
10
Telkkä

11
Lapasotka
11
Uivelo

12
Alli
12
Sinisorsa

13
Mustalintu
13
Kalalokki

14
Pilkkasiipi
14
Harmaalokki

15
Telkkä
15
Metsähanhi

16
Uivelo
16
Sinitiainen

17
Tukkakoskelo
17
Kottarainen

18
Isokoskelo
18
Puukiipijä

19
Pyy
19
Sepelkyyhky

20
Teeri
20
Tukkakoskelo

21
Fasaani
21
Tuulihaukka

22
Kaakkuri
22
Turkinkyyhky

23
Kuikka
23
Peippo

24
Pikku-uikku
24
Käpytikka

25
Silkkiuikku
25
Kanahaukka

26
Härkälintu
26
Kuusitiainen

27
Merimetso
27
Laulujoutsen

28
Harmaahaikara
28
Isokoskelo

29
Merikotka
29
Tilhi

30
Sinisuohaukka
30
Korppi

31
Kanahaukka
31
Merikotka

32
Varpushaukka
32
Kirjosiipikäpylintu

33
Hiirihaukka
33
Alli

34
Piekana
34
Härkälintu

35
Tuulihaukka
35
Räkättirastas

36
Nokikana
36
Varpushaukka

37
Naurulokki
37
Järripeippo

38
Kalalokki
38
Kaakkuri

39
Selkälokki
39
Talitiainen

40
Harmaalokki
40
Mustalintu

41
Merilokki
41
Keltasirkku

42
Kesykyyhky
42
Kyhmyjoutsen

43
Sepelkyyhky
43
Merilokki

44
Turkinkyyhky
44
Haapana

45
Huuhkaja
45
Vihervarpunen

46
Palokärki
46
Tukkasotka

47
Käpytikka
47
Merimetso

48
Tilhi
48
Naurulokki

49
Peukaloinen
49
Sepelhanhi

50
Mustarastas
50
Naakka

51
Räkättirastas
51
Silkkiuikku

52
Laulurastas
52
Harakka

53
Punakylkirastas
53
Hippiäinen

54
Kulorastas
54
Selkälokki

55
Hippiäinen
55
Nokikana

56
Pyrstötiainen
56
Pikkuvarpunen

57
Sinitiainen
57
Varpunen

58
Talitiainen
58
Pikkukäpylintu

59
Kuusitiainen
59
Punakylkirastas

60
Töyhtötiainen
60
Viherpeippo

61
Hömötiainen
61
Isolepinkäinen

62
Puukiipijä
62
Sinisuohaukka

63
Isolepinkäinen
63
Pähkinähakki

64
Närhi
64
Närhi

65
Harakka
65
Hiirihaukka

66
Pähkinähakki
66
Hemppo

67
Naakka
67
Piekana

68
Mustavaris
68
Laulurastas

69
Varis
69
Hömötiainen

70
Korppi
70
Pulmunen

71
Kottarainen
71
Tikli

72
Varpunen
72
Fasaani

73
Pikkuvarpunen
73
Lapasotka

74
Peippo
74
Kulorastas

75
Järripeippo
75
Kesykyyhky

76
Viherpeippo
76
Palokärki

77
Tikli
77
Pikku-uikku

78
Vihervarpunen
78
Teeri

79
Hemppo
79
Pyy

80
Urpiainen
80
Pyrstötiainen

81
Kirjosiipikäpylintu
81
Kuikka

82
Pikkukäpylintu
82
Pilkkasiipi

83
Punatulkku
83
Töyhtötiainen

84
Pulmunen
84
Mustavaris

85
Keltasirkku
85
Harmaahaikara











































Sumua ja marjalintuja - Kirkonkylän talvilintulaskenta 11.11.2019

$
0
0
Vesilahden Kirkonkylän reitin kaikki laskentatulokset (syys, talvi ja kevät) löytyvät Lajitietokeskuksen palvelusta täältä ja syyslaskentojen tulokset täältä.

Laskin tänään Kirkonkylän talvilinnut kostean sumuisessa, koleassa -1°C pikkupakkasessa. Samalla käynnistyi 11. laskentakausi reitillä. Jakson avauspäivänä 1.11. olisi ollut kaunis, aurinkoinen syyspäivä ja sulat vesistöt, mutta minkäs teet kun ei tuolloin päässyt maastoon!?


Havainnointiolot olivat nyt kaikkea muuta kuin ihanteelliset, mutta onneksi oli edes tyyntä ja äänet kantautuivat kauas. Tilhen ja räkätin muutonhuippu meni täälläpäin ohitse kolme viikkoa sitten, mutta marjalintuja oli silti maastossa melko hyvin. Lauha sää ja yhä runsas marjatarjonta huomioiden lintuja on varmasti vielä jonkin verran metsissäkin, ravintotilanne ei ole vielä pakottanut kaikkia asutuksen piiriin.



Pihlaja on marjalinnuille ylivoimaisesti tärkein ravinnonlähde loppusyksyllä. Osa lajeista syö marjat kokonaisena, osa mutustelee vain siemenet kuvan punatulkun tapaan. Laskentareitin varrella pihlajanmarjoja syömässä havaitsin tänään tilhiä, musta- ja räkättirastaita, tali- ja sinitiaisia, naakkoja, variksia sekä punatulkkuja. Pakkassään ja lämpöasteiden vaihtelu oli saanut osan marjoista mustumaan, mutta pirteän punaisiakin näkyi vielä runsaasti. Hyvän marjavuoden ansiosta mustarastaiden lukumäärä, 17, oli laskennan uusi ennätys. Puutarhoissa myös omenapuut, orapihlajat sekä aroniat notkuivat marjoista, joten marjalinnuille on luvassa leppoisa talvi.





Eilisen vesisateen ja pakkasyön jäljiltä tienpinnat olivat paikoitellen peilijäässä ja siellä täällä maa oli ohuelti valkoisena. Hautausmaalla oli niukasti lintuja, vain muutama harakka, tinttejä sekä pari punatulkkua.


Kirkkolahti oli umpijäässä ja linnut sen myötä vähissä. Viisi vuotta sitten Kirkkolahdella näytti tyystin toisenlaiselta. Rantakoivuissa pyöri sentään muutama urpiainen ja ilmeisesti koivun siemensato on ollut hyvä, sillä urpiainen oli lopulta päivän runsain laji 122 yksilön voimin, mikä on myös lajin uusi syysennätys reitillä.


Kaustalantiellä näkyi jälleen harmaapäätikka, laji on hiljalleen runsastunut ja runsastuminen näkyy jo talvilintulaskennoissakin. Metsätiaisilla menee edelleen huonosti, tänään näkyi vain kaksi hömppää ja kaksi kuusitiaista. Keli oli tosin sellainen, että linnut eivät olleet kovin aktiivisesti äänessä ja esimerkiksi omalla piharuokinnalla perinteisesti viihtyvät hömpät jäivät näkemättä.


Sumu nielaisi peltoaukeat ja järvenselät kätköönsä eikä muuttolennossa havaittuja lintuja juuri näkynyt - kuvan Kylä-Hovin aukealla ei tosin näkynyt edes paikallisia lintuja, alueella usein hengaileva naakkaparvikin oli hajaantunut ja naakkalukemaksi jäi vaatimattomat 45, joka tosin nokittaa marraskuun 2013 pohjanoteerauksen (30 naakkaa).



Samoin keltasirkku oli kateissa, vain neljä yksilöä näkyi. Valtaosa keltasirkuistakin on tosin vielä peltoaukeilla ja niitä toivottavasti näkyy linturuokinnoilla myöhemmin talvella enemmän.


Harmaan sävyjen seasta Sakaselän keskeltä löytyi vielä suuri sula ja yksinäinen koiras-isokoskelo. Koskeloita löytyisi edelleen rutkasti enemmän Alhonselältä, Laukonselältä ja Säijänselältä, laskenta-alueen ulkopuolelta.

Havaittuja lajeja tänään vain 21 ja yksilöitä 721. Lajimäärä on uusi syyslaskentojen pohjanoteeraus, toivottavasti välipäivien laskennassa olisi suotuisampi sää! Oravia näkyi vain kaksi, muita nisäkkäitä ei laisinkaan.



Isokoskelo
1

Harmaapäätikka
1

Käpytikka
9

Tilhi
75

Mustarastas
17

Räkättirastas
24

Sinitiainen
78

Talitiainen
71

Kuusitiainen
2

Hömötiainen
2

Närhi
3

Harakka
20

Naakka
45

Varis
44

Pikkuvarpunen
93

Järripeippo
3

Viherpeippo
45

Tikli
16

Urpiainen
122

Punatulkku
46

Keltasirkku
4









Varhaisia muuttolintuja ja lintulaskentaa talvena, jota ei tullutkaan

$
0
0
Mennyt talvi on ollut Etelä-Suomessa hämmentävän erilainen, neljän kuukauden marraskuuksikin tituleerattu. Talvi, joka ei alkanut ollenkaan. Pirkanmaalla suuret selkävedet pysyivät aluksi ennätyspitkään avoimina ja ovat sen jälkeen jäätyneet ja sulaneet toistuvasti. Kirkonkylän reitin talvilintulaskennoissa sää oli tavalla tai toisella huono niin marras-, joulu- kuin helmikuussakin, joten laskentatulosten valossa talvi ei näyttäydy kovin poikkeuksellisena. Seuraavassa ensin Vesilahdelle saapuneet muuttolinnut ja sen jälkeen lajikohtainen katsaus ja muutama maisemakuva kevätlaskentareitiltä.

Vesilahdelle saapuneet*  muuttolinnut 2020 (lähde: Tiira.fi)

24.1.IsokoskeloAlhonselkä
2.2.LaulujoutsenSaastojärvi
9.2.HarmaalokkiSäijänselkä
13.2.MerilokkiSäijänselkä
15.2.PulmunenJokioinen
19.2.MerihanhiJokioinen
19.2.Kiuru             Tarimaa
23.2.TöyhtöhyyppäSaarikunta
24.2.Telkkä       Kirkkolahti
24.2.HiirihaukkaKylä-Hovi
25.2.SarvipöllöSaarikunta
26.2.UuttukyyhkyYlämäki

* Ensimmäisten saapujien tulkitseminen on usein vaikeaa, sillä monet varhaisimmista muuttolintulajeista ovat talvenkärkkyjiä, osittais- tai lyhyenmatkan muuttajia, jotka viivyttelevät jäiden ja lumentuloon saakka ja poistuvat talven alta viime hetkellä. Osa linnuista talvehtii etelärannikolla ja saaristossa, osa Ruotsissa tai Baltiassa ja ne saattavat palata leutojen ilmavirtausten mukana keskellä talvea poistuakseen etelään, jos sää jälleen kylmenee. Tässä tulkinnassa mukana ovat lajit, joiden esiintymisessä on ollut vähintään noin kuukauden katkos viimeisten syysmuuttajien jälkeen.

Talvilintulaskennan kevätlaskenta 24.2.2020

Kiersin Vesilahden Kirkonkylän talvilintulaskentareitin kauniissa mutta tuulisessa säässä. Varsinkin laskennan loppupuolella tuuli oli sen verran navakka, että jonkin verran lintuja jäi varmasti havaitsematta.


Kevätlaskennan aikaan helmi - maaliskuun vaihteessa järvet ovat yleensä olleet tukevasti jäässä, mutta nyt jopa Kirkkolahti oli puoliksi sula ja Sakaselällä jäätä oli vain rannoilla.


Yöllä oli ollut asteen verran pakkasta ja illalla sataneesta rännästä oli vielä rippeet jäljellä.


Uimarannalla uuden jään päällä oli myös lumenrippeitä, itse vesistö oli sula. Edellispäivän a30 isokoskelon parvea ei nyt laskennassa näkynyt.


Pellot ovat olleet lumettomat ja Kylä-Hovin alueella on talvehtinut tuulihaukka. Sitäkään ei nyt laskennassa näkynyt.


Ensimmäiset laulujoutsenet olivat jo saapuneet muutolta, havaitut kuusi yksilöä olivat uusi kevätlaskennan ennätys. Laji on havaittu 3/9 kevätlaskennassa. Joutsen on nykyään tyypillisesti kohtalaisen yleinen aina vuodenvaihteen tienoille saakka ja varhaisimmat palaavat helmi - maaliskuun vaihteessa.


 Kirkkolahdelle oli saapunut kaksi koirastelkkää, kevätlaskennalle uusi laji.


Leuto talvi lienee suosinut fasaanin talvehtimista. Nyt näkyi viisi naarasta yhdessä parvessa. Laji on havaittu 6/9 kevätlaskennassa. Siitä, kuinka paljon ja milloin fasaaneja on vapautettu Vesilahdelle, ei valitettavasti ole saatavissa tietoa.


Merikotkia havaittiin nyt neljä yksilöä. Aiemmin yksinäinen merikotka on tavattu kevätlaskennassa kolmasti, joten laji on nyt havaittu 4/9 laskennassa. Talvehtiva merikotka on Vesilahdella yleinen näky, toistaiseksi suurin kerääntymä on 9.1.2017 Säijänselältä yhtä aikaa näkyvissä olleet 75 lintua ja  13.2.2020 samalla paikalla laskettiin mukavat 61 lintua.


Hiirihaukka tavattiin Hovin pelloilla variksen hännystelemänä ja oli samalla uusi laji Kirkonkylän reitille. Piekanoita on talvehtinut Pirkanmaalla, mutta hiirihaukka lienee kevätmuuttaja. Tiira.fi mukaan tammikuussa havaittiin vain yksi hiirihaukka, mutta helmikuussa hiirihaukkoja havaittiin seuraavasti: 1.-7.2. (0), 8.-14.2. (5), 15.-21.2. (9), 22.-29.2. (10). Laji on tyypillisesti varhainen muuttaja ja ensimmäiset linnut saapuvat suoraan reviireilleen helmikuun loppupuolella.


Harmaalokkeja tavataan Vesilahdella yleisesti noin tammikuun puoliväliin saakka, jolloin selkävedet tavallisesti jäätyvät. Tämän jälkeen yksittäisiä lintuja havaitaan satunnaisesti mm. kalastajien verkkoavannoilla. Laji on varhaisimpia kevätmuuttajia, mutta rajanveto viivyttelevien talvenkärkkyjien ja ensimmäisten kevätmuuttajien välillä on välillä usein mahdotonta. Tänä vuonna Vesilahdella ei havaittu tammikuussa ollenkaan harmaalokkeja, joten nyt havaitut 11 lintua ovat selvästi kevätmuuttajia. Kevätlaskennassa argari on havaittu 3/9 kertaa.


Käpytikka on kevätlaskennan vakiokalustoa ja toistaiseksi havaittu jokaisessa laskennassa, joskin vuosittaiset yksilömäärät vaihtelevat. Nyt havaittiin vain kolme yksilöä, 10 lintua on havaittu vuosina 2014 sekä 2016. Kuvan innovatiivinen tikkaherra oli keksinyt hyödyntää metallista kaikupohjaa ja sai aikaan mahtavan rummutuksen!


Myös mustarastas on havaittu kaikissa kevätlaskennoissa ja on vakiintunut sekä runsastuva talvehtija. Mustarastaallakin vuosittainen vaihtelu on suurta ja hyvät pihlajanmarjasyksyt näkyvät talvehtijamäärissä. Etelärannikkoon verrattuna määrät ovat sisämaassa vaatimattomia. Talveton talvi näkyi silmiinpistävästi mustarastaan kohdalla, sillä havaituista 13 yksilöstä vain kaksi havaittiin pihapiirissä (ruokinnan tuntumassa) ja metsiin oli siirtynyt jo 11 lintua. Määrä sivuaa ennätystä, yhtä monta mustarastasta havaittiin myös vuonna 2017 kun taas vuonna 2010 havaittiin vain yksi lintu.

Hippiäinen havaittiin vasta toisen kerran, edellisen kerran tavattiin kolme lintua vuonna 2012. Niukkuutta selittää lähinnä vanhan metsän puuttuminen reitiltä ja muutenkin Kirkonkylän ympäristöstä. 2/9

Sinintiainen on usein laskennan runsain laji ja on havaittu jokaisella laskentakierroksella. Nyt havaittiin 79 lintua, ennätys on 138 yksilöä (vuonna 2017) ja keski-arvo on 95 yksilöä. Navakka tuuli haittasi tämänkin lajin havaitsemista laskennan loppupuolella.

Talitiainen on havaittu jokaisessa laskennassa. Nyt havaittiin 62 yksilöä, ennätys 115 on vuodelta 2017 ja pohjanoteeraus 38 lintua on vuodelta 2012. Keskimäärin on havaittu 74,2 lintua.

Kuusitiainen on metsätiaisista ainoa, joka on havaittu jokaisessa kevätlaskennassa. Nyt havaittiin viisi lintua, mikä vastaa laskennan keskiarvoa 4,8. Muita metsätiaisia ei sitten havaittukaan ja hömö- sekä töyhtötiaisella menee huonosti niin paikallisesti kuin koko maassa.

Harakka kuuluu maaseututaajaman peruslajistoon myös talvella ja on havaittu kaikissa laskennoissa. Nyt havaittiin 22 lintua, pohjanoteeraus 12 lintua on vuodelta 2012 ja ennätys 44 lintua vuodelta 2010. Keskiarvo 28,6.


Naakka on Kirkonkylän näkyvimpiä talvilintuja ja havaittu jokaisessa laskennassa. Kevätlaskennan aikaan naakat ovat jo usein hajautuneet pareittain sopivien savupiippujen ym. pesimäpaikkojen liepeille, niin nytkin. Havaitut 95 lintua on toiseksi paras summa, enemmän eli 99 lintua on havaittu vain vuonna 2015 ja pohjanoteeraus 32 lintua on vuodelta 2010. Naakka on viimeisten vuosikymmenten aikana runsastunut ja laajentanut levinneisyyttään pohjoiseen. Lajin rauhoitus purettiin vuonna 2018, mutta paljon todennäköisemmin naakkakantoihin tullee vaikuttamaan EU:n kaatopaikkadirektiivi, jonka myötä jätteenkäsittely siirtyy pois taivasalta eivätkä naakatkaan pysty enää jatkossa hyödyntämään yletöntä herkkutarjoilua. Suomessa pesii naakan itäinen alalaji soemmerringii, jonka tuntomerkkinä on mm. näkyvä valkeahko laikku kaulansivulla.

Varis on niin ikään tyypillinen, muttei erityisen runsas talvehtija Kirkonkylällä. Laji on Suomessa osittaismuuttaja ja kevätlaskennan aikaan osa linnuista voi hyvinkin olla jo kevätmuuttajia. Nyt havaittiin 35 lintua, joista a16 parvi Hinsalansalmen suunnalla viittasi muuttajiin. Ennätys 46 lintua on helmikuulta 2018 ja minimisumma 11 lintua vuodelta 2010.

Korppi on kevätlaskennan aikaan näkyvä kiertelijä, joka on havaittu 7/9 laskennassa. Nyt havaittiin 16 lintua ja ennätysmäärä 25 lintua on havaittu vuonna 2012.

Varpunen on vähentynyt dramaattisesti Suomessa ja niin myös Kirkonkylällä. Vuonna 2012 havaittiin vielä 29 yksilöä, kun viimeisten viiden vuoden aikana on havaittu yhteensä vain kahdeksan yksilöä ja mukaan mahtuu myös pari nollavuotta. Nyt havaittiin koirasvarpunen Venetien mahtavasssa orapihlaja-aidassa.

Pikkuvarpusen voittokulku Suomessa on ollut ennennäkemätöntä. Lajin ensihavainnot Vesilahdella lienee tehty juuri ennen 2000 -luvun vaihdetta ja vielä 2010 -luvun puolivälissä Kirkonkylällä havaittiin lähinnä vain yksittäisiä lintuja. Ensimmäisenä laskentakeväänä 2010 havaittiin jo 48 lintua. Vuonna 2015 havaittiin 118 yksilöä ja vuonna 2017 102 lintua. Tämän jälkeen Kirkonkylältä poistettiin sähkölinja ja samalla kymmenittäin pikkuvarpusen pesimäpaikaksi sopivia pylväitä onttoine poikkipalkkeineen. Samaan ajankohtaan sattui myös parin ryteikköisen pensasaidan leikkaus maan tasalle. Seuraavana talvena pikkuvarpusia havaittiinkin vain 30 (varpusia ei ollenkaan). Nyt havaittiin 89 lintua, joten näyttää siltä että kannan kasvu jatkuu.

Viherpeippo on kärsinyt suuresti leutojen talvien myötä yleistyneen alkueläimen aiheuttamasta trikomonaasi -taudista ja vain muutamassa vuodessa laji on romahtanut elinvoimaisesta erittäin uhanalaiseksi. Laji on havaittu jokaisessa laskennassa ja nyt havaittiin 47 lintua. Ennätysvuonna 2015 havaittiin 109 viherpeippoa. Laskentajakson keskiarvo on 65,4 yksilöä.

Tikli on runsastunut selvästi ja hyötyy leudoista, lumettomista talvista. Laji tavattiin ensimmäisen kerran kevätlaskennassa vasta vuonna 2014. Nyt havaittiin vain kuusi tikliä, mikä on vaatimaton määrä verrattuna ennätysvuoden 2018 yhteensä 35 tikliin. Laji on havaittu 6/9 laskennassa.

Vihervarpunen on oikukas talvehtija ja määrät vaihtelevat kuusen ja lehtipuiden siemensadon myötä. Laji on tavattu kevätlaskennassa vain 3/9 kertaa. Nyt havaittiin 14 lintua.


Myös urpiaisen esiintyminen vaihtelee vuosittain. Laji on tavattu 4/9 laskennassa. Nyt havaittiin 16 yksilöä, ennätys 73 lintua on vuodelta 2017.

Pikkukäpylintuja tavattiin nyt 2 + 2 lintua. Laji on havaittu kevätlaskennassa aikaisemmin vain kerran, mikä saattaa johtua mm. siitä, että kevätlaskennan aikaan monet pikkukäpylinnut ovat jo asettuneet pesimäreviireilleen kuusimetsien liepeille.

Punatulkkuja osui reitille vaatimattomat viisi yksilöä. Laji on havaittu jokaisessa kevätlaskennassa. Alkusyksyn hyvän pihlajanmarjasadon myötä lintuja jäi talvehtimaan runsaasti, mutta vaikuttaa siltä, että myös punatulkut olivat jo hajaantuneet pois taajamasta kohti pesimämetsiköitä.


Keltasirkku on talvella ollut lähes kateissa Kirkonkylältä, nähtävästi leudon ja lumettoman talven myötä linnut ovat pysytelleet peltoaukeilla ja vain pieniä määriä on etsiytynyt ruokintapaikoille. Nyt havaittiin vain 18 lintua. Laji on toistaiseksi havaittu kaikissa kevätlaskennoissa, mutta jäi puuttumaan 30.12. laskennasta. Kevätlaskennan ennätys 97 lintua on vuodelta 2016 ja keskiarvo on 37,1 yksilöä.

Kevätlaskennan lajimäärä 25 sivuaa ennätystä vuodelta 2015 mutta yksilömäärä 560 on varsin keskinkertainen, vaihtelu 422 (2012) - 708 (2017).  Kevätlaskennan lajikeskiarvo on 20,9 ja yksilökeskiarvo 556,6.

Talvilinnusto lienee juuri näin köyhää suurimmassa osassa eteläisen Suomen sisämaan maaseututaajamia.





Valkeakosken Lintuharrastajat ry on ylläpitänyt Fb -sivuillaan toimialueensa kuntien talvilintulistaa. Vesilahdella havaittiin talven 1.12.2019 - 29.2.2020 aikana seuraavat 72 lintulajia:

Laulujoutsen, merihanhi, alli, mustalintu, telkkä, isokoskelo, pyy, teeri, metso, peltopyy, fasaani, silkkiuikku, merikotka, kanahaukka, varpushaukka, hiirihaukka, piekana, maakotka, ampuhaukka, tuulihaukka, töyhtöhyyppä, kalalokki, harmaalokki, merilokki, varpuspöllö, kesykyyhky, uuttukyyhky, idänturturikyyhky, varpuspöllö, lehtopöllö, viirupöllö, sarvipöllö, helmipöllö, palokärki, harmaapäätikka, käpytikka, valkoselkätikka, pikkutikka, kiuru, tilhi, koskikara, mustarastas, räkättirastas, hippiäinen, sinitiainen, talitiainen, kuusitiainen, töyhtötiainen, hömötiainen, pyrstötiainen, pähkinänakkeli, puukiipijä, isolepinkäinen, närhi, harakka, naakka, varis, korppi, varpunen, pikkuvarpunen, peippo, järripeippo, viherpeippo, vihervarpunen, urpiainen, tikli, kirjosiipikäpylintu, pikkukäpylintu, isokäpylintu, punatulkku, pulmunen, keltasirkku (72)



























Kurkiniittyä, Anttilanrantaa ja Lammasniemeä

$
0
0

Jos haluat säilyttää Lammasniemen alueen luonnonarvot ja nauttia lähiluonnosta ja vapaudesta kulkea rannoilla, osallistu kuntalaisaloitteeseen täällä (avautuu uuteen ikkunaan):

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/15376

Anttilanranta ja Kurkiniityn entisen päiväkodin tontti, läheinen niitty ja rannat 9.7.2020


Heinäkuinen aamupäivä, tuuli paimentaa valkoisia kumpupilviä ja lyijynharmaita sadepilviä kovaa vauhtia pohjoiseen, mutta maanpinnan tasalla on tyyntä. Mitähän täältä, joutomaalta, voisi löytyä nyt kun lintujen kiireisin laulukausi on ohi? Astelen puretun rakennuksen alta paljastunutta, nyt jo ruohovartisen kasvillisuuden peittämää niittyä. Saman tien kuuluu vasemmalta pensaskertun laulu ja myös toinen yksilö, selvästi koiraslintu, reagoi joko lauluun, tai röyhkeästi tontilleen astuvaan saapastelijaan. Molemmat koiraat käyvät näytillä ja lisäksi näkyy vähintään kaksi yksilöä lisää. Ainakin yhdellä linnulla on hyönteisiä nokassaan. Tulkintani mukaan paikalla on kaksi pesivää paria.


Koiraslintu viihtyy niityn suuressa koristepensaassa, jossa alkukesästä lauloi luhtakerttunen. Pensaskerttu on uhanalainen, sillä laji on vähentynyt kovasti ja vähenemisen syinä pidetään mm. ilmastonmuutosta sekä kuivuuskausia Afrikan talvehtimisalueilla. Pensaskertun täytyy ylittää muuttomatkallaan Välimeri sekä Saharan autiomaa yhtä kyytiä, eikä alati levittäytyvän aavikon ylitys ole 15g painoiselle höyhenpallolle helppoa. Suomessa ongelmana on sopivien avoimien pensaikkomaiden umpeenkasvu. Nappaan muutaman kuvan suuren kuusen oksalle rantaan lentävästä koiraasta.


Havahdun varisten paniikinomaiseen raakuntaan. Vanha merikotka lentää linkkimaston yli kohti Kirkkolahtea parin hännystelevän harmaatakin saattamana. Laji pesii nykyään sekä Vesilahdella että Lempäälässä ja löytää monipuolisesti ravintoa Pyhäjärven reheviltä, suojaisilta lahdilta.


Lähes samoilta jalansijoilta nappaan kuvan hyönteisravintoa nokassaan kiikuttavasta pajulinnusta. Laji on Suomen yleisimpiä, joten pesintä ei tietenkään yllätä. Vaan kuinkahan monta verenimijää ja muuta ötökkää katoaa tämänkin emon poikasten kitoihin pesimäkauden aikana?


En vieläkään pääse eteenpäin, sillä tontin reunan villiintyneeseen omenapuuhun pölähtää talitiaispoikue. Nappaan yhden ainoan kuvan, näköjään koiras. Alue tarjoaa erinomaiset ruokailumahdollisuudet tiaisille ja pikkulintupoikueille yleensäkin. Talitiaispoikue jatkaa matkaa, mutta samantien rannan koivuista kuuluu sinitiaispoikueen ääntelyä. Toistakymmentä sinitiaista liikkuu latvuksissa, saan hätäisesti yhden pojista ikuistettua.


Neljä räystäspääskyä ja haarapääsky koukkivat matalalla niityn yllä. Kameran tarkennus ei mitenkään löydä lintuja vasten kirjavaa taustaa, joten täytyy tyytyvä kuvaamaan välillä taivalle nousevia lintuja, vaaleaa pilvitaustaa vasten. Räystäspääskyt lienevät Kirkonkylän taajaman viimeisiä, kauppakeskukselta laji katosi jo vuosia sitten. Nämä pesivät terveyskeskuksen tuntumassa. Sopivia pesimäpaikkoja lajille varmasti vielä löytyisi, mutta pääskytkin tarvitsevat hyönteisrikkaita niittyjä ruokailuun. Kaikki pesivät pääskylajimme ovat taantuneet huolestuttavaa vauhtia Suomessa.


Myös todelliset ilmojen valtiaat, tervapääskyt, saalistavat pään päällä, korkealla taivaalla. Tervapääsky on sukunsa ainoa laji Suomessa, kiitäjä, joka ruokailee, parittelee ja jopa nukkuu lennossa ja laskeutuu vain pesiäkseen. Silloinkin korkealle räystään alle, josta voi helposti pudottautua siivilleen. Iäkkäämpi rakennuskanta tarjoaa yhä pesäpaikkoja, luonnonpesintöjä palokärjenkoloissa ei juuri tapaa.


Tervapääskyä kuvatessa huomaan vastavalon puolella puiden latvojen tasalla kalasääsken. Naaraslintu lentää Pyhäjärveltä kohti Anttilanvuorta ja saan valkoista pilveä vasten napattua muutaman kuvan. Surkeita, mutta kelvatkoon yksi dokumentiksi. Myös nuolihaukka käväisee taivaalla, mutta tuhraan kameran kanssa liian kauan ja lintu vain häviää johonkin.


Jatkan kohti rantaa. Suurissa yksittäisissä kuusissa hyörii muutamia lintuja. Lajilleen määrittämätön uunilintu, muutama vihervarpunen, lisää sinitiaisia. Nuori kirjosieppo lennähtää kuusen oksalle, pari sekuntia esillä, no sehän riittää. Yksi kuva on melkein terävä ja valotuskin sinnepäin. Ainakin yksi pesintä on onnistunut lähistöllä.


Rehevän Anttilanrannan suunnalta kuuluu puukiipijän sirahtelua mutta lintua ei näy. Saavutan rannan kohdasta, jossa pensaikkoa on raivattu ja aluskasvillisuus puiden alla on vähäistä. Samassa keltasirkkukoiras lentää läheisen männyn oksalle. Keltasirkun laulua kuului jo aiemmin niityn toiselta puolen, nyt ilmeisesti sama koiras varoittelee. Varmasti sopiva pesimäpaikka, olisikohan käynnissä jo kauden toinen pesintä? En löydä pesää, enkä emoa, mutta koiras johdattelee minut poispäin lentäen vain lyhyitä pyrähdyksiä puusta toiseen.


Vähän matkan päässä rannasta on piskuinen saari, jonka sisäpuolelle jää laikku järviruokoa. Ruovikkolaikku on riittävän suuri ruokokerttrusen kodiksi, kaksi yksilöä varoittelee ruovikon kätköissä. Toinen nousee hetkeksi esille, mutta tarkennus ei osu kohdilleen. No, ainakin pesimäbiotooppi selviää kuvasta ja joku tarkkasilmäinen voi tunnistaa kuvasta kerttusenkin.


Niityn laidassa kasvaa runsaasti ohdakkeita, ainankin kolmea lajia, joista tunnistan vain partasutin, huopaohdakeen (ei kuvassa). Pilvisestä päivästä huolimatta kimalaisia, niitä paljon puhuttuja, huolestuttavasti vähentyneitä, pölyttäjiä, pörrää ohdakkeissa. Alla oleva kuva on tavallaan lintukuva sekin, sillä sekä kimalaiset, että varsinkin ohdakkeet, siemenvaiheessa, ovat tärkeää ravintoa linnuille. Niityn reunan korkeissa koivuissa laulaa värikäs tiklikoiras ja toinen yksilö ääntelee lähellä. Kolme viherpeippoa, uhanalaisia, lentää yli. Peippolinnuille avoimet rikkaruohostot ja myöhemmin talvella pystyssä törröttävät ohdakkeet ja takiaiset tuottavat tärkeää siemenravintoa.


Aurinko pilkahtaa välillä, mutta aamupäivä on enimmäkseen pilvinen. Perhosia ei siis juuri lentele niityllä. Muutama ruskeanpuhuva pienehkö perhonen lepattelee kuitekin siellä täällä. Harmillisesti katoavat heti laskeuduttuaan, mutta saan sentään yhden linssiin. Tesmaperhonen. Luullakseni, en oikein tunne perhosia.


Seuraavana avautuu näkymä Lammasniemen tyvelle, Anttilanlahdelle. Rehevöitynyt, kasvillisuuden peittämä lahti. Aurinko paistaa. Kalatiiroja saalistaa rannaan tuntumassa, muutama kala- ja naurulokki istuu kivillä ja uimarannan laitureilla, sekä kaksi aikuista harmaalokkia päivystää yksinäisillä kivillä. Lahdella on myös laulujoutsen, hailakan nokanvärin perusteella esiaikuinen, vielä pesimätön lintu. Laulujoutsen tarina on viimeiset vuosikymmenet ollut melkoista voittokulkua. Jostakin syystä suuret lajit menestyvät. Vahvemman oikeudella?





Myös kuvan harmaalokki kuuluu menestyjiin. Alunperin arka ja harvalukuinen, saaristossa ja suurimmilla avosoilla yksittäispareina esiintynyt kookas lokki on runsastunut räjähdysmäisesti ihmisen tarjoaminen herkkupöytien, kaatopaikkojen myötä. Olen nähnyt harmaalokin syövän paitsi HK:n sinisen uunimakkaran, myös lenkkitossun kokoisen sorsanpojan. Onneksi EU:n kaatopaikkadirektiivin myötä biojätteen käsittely siirtyy taivasalta halleihin koko Euroopassa, muutama vuosikymmen ja harmaalokki toivottavasti on palannut omaan pieneen lokeroonsa.

Ihminen on asuttanut näitä rantoja jo vuosituhansia, eikä ihmisen merkeiltä voi välttyä. Maatalouden valumavesien, metsäojitusten, paperitehtaiden ja jo kauan sitten suljetun jätevedenpuhdistamon myötä rannat ovat reheviä ja sinilevä kukkii. Ei kukaan valita, kaikki ovat siihen jo tottuneet. Jokainen sukupolvi kokee ympäristön sellaisenaan, eikä osaa enää haikailla muuta. Oma sukupolveni on kuullut peltosirkun surumielisen säkeen, seuraavat sukupolvet eivät sitä kuule, eivätkä osaa kaivata. Maapallolla elävien selkärankaisten eläinten biomassasta 96% muodostuu ihmisestä tuotantoeläimineen. Loput, se 4% elää alueilla, joita ihminen ei vielä ole halunnut tai pystynyt ottamaan käyttöönsä. Sellaisilla, kuten tämä edessäni rehottava ranta. Osa ihmisen jättämistä merkeistä on kiehtovampia kuin toiset. Miltähän tämä ranta näytti silloin, kun venevanhus vedettiin viimeisen kerran maihin souturetken päätteeksi? Ei se varmaan ollut retki, kalaa piti saada, elannoksi.


Rantaniityllä on monenlaista värikirjoa. Kellokukat reunustavat niityn laidan kosteampia, mesiangervon ja pajun täyttämiä painanteita. Tunnistan kissankellon, olikohan tuo iso lehmänkello?



Rannan angervoista kuuluu kuiva, rätisevä "trrrrrt". Satakielikö? Ei sentään, varoittelija lentää lähemmäs ja jatkaa kuivaa surinaa, toinen yksilö ilmestyy taksuttelemaan lähipajuun. Viitakerttunen, ruokaa nokassa, pesivä pari. Laji on eräs linnustomme pitkämatkaisimpia muuttolintuja. Tämä vaatimattoman näköinen mestarilaulaja lentää talveksi aina Intiaan ja Thaimaahan saakka, koronavuonnakin. Sitä ei uhkaa edes suomalainen byrokraatti, sillä sopivia joutomaita, rehevöityneitä puutarhoja ja kosteita angervopainanteita riittää jatkossakin. Toisaalta kukaan ei tiedä, millaisia muutospaineita on maankäytölle talvehtimisalueilla, saati pitkän vaarallisen muuttomatkan varrella.


Jään toviksi kuvaamaan viitakerttusia, mutta linnut piilottelevat taitavasti lehvästön valoissa ja varjoissa, kuvasaalis jää laihaksi. Taivaalta kuuluu räystäspääskyjen hätäistä varoitusääntä. Varpushaukka lentää kohti Anttilanvuorta, roikkuvissa jaloissaan retkottaa pieni uunilinnun näköinen saalis. Vaihdan kiikarit kameraan. Naks, kameran näyttö menee mustaksi, tarvikeakku hyytyy varoittamatta. Nappaan kännykällä muutaman maisemakuvan ja astelen takaisin tielle. En päässyt Lammasniemeen saakka, ainoastaan joutomaalle, jossa ei ole mitään(?).

Kuvat on otettu 240m kävelymatkalla, reilun tunnin aikana. Direktiivilajeista ja Lammasniemiestä joskus toiste.

Jos haluat säilyttää Lammasniemen alueen luonnonarvot ja nauttia lähiluonnosta ja vapaudesta kulkea rannoilla, osallistu kuntalaisaloitteeseen täällä (avautuu uuteen ikkunaan):

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/15376


Linkki kunnan vireillä olevaan kaavamuutokseen (avautuu uuteen ikkunaan):

https://www.vesilahti.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus-ja-maankaytto/vireilla-olevat-kaavat/lammasniemen-asemakaava-ja-asemakaavan-muutos/

Linkki alueen luontoselvitykseen (avautuu uuteen ikkunaan, .pdf):
https://www.vesilahti.fi/wp-content/uploads/2018/10/LAMMASNIEMEN_LUONTOSELVITYS_nettiversio-.pdf





Taran lokkeja pikakäynnillä 1.8.2020 - Gulls, quick visit at Tara dump

$
0
0
Varhaisaamun SSP-rengastussession päätteeksi kävin Tarastenjärvellä selaamassa päivän lokkitarjonnan ja nuoria argareita olikin mukavasti paikalla. Mielessä oli muutamaa päivää aikaisemmin löytynyt cace ja kohta sellaisen näköinen silmiinpistävä lintu löytyikin kipistä. Kookas, useimpia lokkeja päätään pidempi yksilö, koiras kaiketi. Harmillisesti se pysytteli lokkimassan taustalla huonosti näkyvillä, mutta tuli hetkeksi hienosti näytille, sopivasti juuri ennen kuin genahäly tyhjensi lokit taivaalle. Myöhemin ilmeni, että kyseessä oli eri yksilö kuin aiemmin havaittu. Kaiketi näillä piirteillä varustetun linnun saa naulata aroharmaalokiksi, vaikka seassa voi loraus harmaalokkia ollakin?

Vielä täysin juv -pukuinen lintu, ei yhtään vaihtunutta selkä- tai hartiahöyhentä. Selkähöyhenissä on havaittavissa selvää kulumista, hartiahöyhenissä vähemmän. Ei niin silmiinpistävän valkopäinen kuin syksyiset linnut. Laji pesii paljon harmaalokkia aikaisemmin ja siten sekä kuluminen, että myös sulkasato on yleensä etuajassa harmaalokkiin verrattuna. Miltähän tämä näyttäisi parin viikon kuluttua? Hartia- ja peitinhöyhenissä tummat keskustat ja kapeat vaaleat reunukset, sisimpien isojen peitinhöyhenten kuviointi melko hienojakoista verrattuna argarin karkeaan juovitukseen. Tertiaalit tyveltä yhtenäisen tummat, kärki vaaleampi mutta hieman kuvioitu. Nokka syvänmusta, alanokan tyvi heikosti violetinpunertava, jalat vaalean lihanväriset. 

Siiven alapinnat valkeahkot, siipisulat pohjaväriltään alta melko vaaleat ja kainalohöyhenet pohjaväriltään valkoiset, kärjissä diffuusia heikkoa vipevöintiä. Isoissa peitinhöyhenissä likaisenvalkeat reunukset, leveämpi karkea vaalea juova lähellä kärkeä ja yhtenäisen tummat tyvet. Käsisulat tässä kuvassa pohjaväriltään varsin tummat, 2.-4. ulkohöyty vain aavistuksen muuta siipeä vaaleampi, eikä kärkiin muodostu argarin tummia kärkitäpliä. Luukkuefekti siiveltä puuttuu.

Käsisulkien ulkohöydyt tummat, 2.- 4. käsisulassa hieman muuta siipeä vaaleammat, mutta silti selvästi vaaleaan sisähöytyyn kontrastoituvat. 3. ja 4. käsisulassa erottuu ulkohöydyssä vaaleampi "sikari". Ensimmäisen käsisulan ulkohöyty on yhtenäisen tumma, eikä poikkea väriltään uloimmista käsisulista.

Kapeahko, tasaleveä pyrstön kärkivyö on musta, selvärajainen ja voimakkaasti pohjaväriltään puhtaanvalkoiseen yläperään ja pyrstösulkien tyviin kontrastoituva, tasaisesti mutta hyvin kapealti valkokärkinen. Yläperässä ja pyrstön yläpeitinhöyhenissä on melko paljon vaaleahkoja, lämpimänruskeita selvärajaisia täpliä. 

Paikalla oli myös jo edelliseltä käynniltä tuttu heuglini, joka myös teki katoamistempun genahälyn myötä.

Viimeksi (24.7.) lintu poseerasi mallikkaasti, mutta lentokuvia ei silloinkaan syntynyt.


Pari vanhaa +3kv harmaaselkäistä hengaili paikalla, tässä niistä toinen:

Vertailuksi selkälokin (fuscus) kanssa:


Ikonisella suomenselkälokilla menee murheellisen huonosti, nuoria lintuja näkyi vaivaiset kuusi yksilöä, tässä niistä kaksi:





Myös yksi ensimmäisen kesän (2kv) fuscus oli paikalla:







Alkkulan SSP:ssä oli yllättävän rauhallinen aamu, esimerkiksi tiaiset olivat täysin kateissa ja muutenkin käsittelyjä kertyi ainoastaan 40 kpl. Aamu oli kuitenkin hieno. Enkä ollut ainoa, jolla oli verkot pyynnissä jo ennen auringonnousua.


Lajisto oli Alkkulalle tyypillistä peruslinnustoa, eikä tarjonnut yllätyksiä:









Taran lokkeja 19.8.2020 - quick visit at Tara dump again

$
0
0

Lokkeja oli hyvin paikalla - 4000 harmaalokkia ja noin 100 fuscusta - vaan mitään parempaa ei näkynyt. Nuoria fuscuksia oli paikalla muutamia, vaaleasta tummaan;

A few juvenile fuscus, from pale end to darkest:

 

 



 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kolme 2kv -lintua - three first-summer birds (fuscus)




 

 

 

Viewing all 90 articles
Browse latest View live